Velikonoční menu ve znamení bylinek

Velikonoce jsou další příležitostí, kdy se může sejít celá rodina k bohatě prostřenému stolu. Připravili jsme vám menu, kterým oslníte i nejmlsnější tetičku.
Pečená jehněčí kýta

Pečená jehněčí kýta | foto: Profimedia.cz

Celé předvelikonoční období i Velikonoce samy jsou bohaté na tradice. I když předvelikonoční půst se dodržuje jen v málokteré domácnosti, jiné zvyky se naopak udržely dodnes. O pomlázce řeč nebude. Na velikonočních stolech se již po staletí objevuje kromě mazance také velikonoční nádivka, do které se přidávají jako symbol jara zelené bylinky a hlavně čerstvé kopřivy.

Pokud bydlíte ve městě, můžete kopřivy nahradit třeba spařeným čerstvým špenátem. Na velikonočním stole by nemělo chybět mladé maso, které je právě teď nejlahodnější a nejkřehčí. Proto je v našem menu pečená jehněčí kýta s bylinkami. Zkuste k ní třeba rané brambory.

Polévka: Brokolicový krém s bazalkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15-20 minut vaření

* 500 g brokolice
* 1 svazek bazalky
* 3 vetší brambory
* 1 l vývaru
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* špetka muškátového oříšku
* 200-250 ml šlehačky
* 1 lžíce olivového oleje
* toasty nebo bageta

1. Zeleninu a bylinky omyjeme, očistíme, brokolici rozebereme na růžičky, oloupané brambory nakrájíme na drobné kostičky. Brokolici a brambory vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a kmínem a vaříme doměkka. Polévku stáhneme z ohně, přidáme většinu listů bazalky a vše rozmixujeme na jemný krém.

2. Vlijeme smetanu, necháme přejít varem a podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec zakapeme olivovým olejem a již nevaříme. Podáváme se zbylými bazalkovými lístky a toasty nebo bagetou.

TIP
Brokolicový krém můžete podávat ozdobený i na povrchu částí sladké smetany nebo kysanou smetanou. Do polévky můžete samozřejmě přidat i jiné druhy zeleniny podle vlastní chuti.

Hlavní jídlo: Pečená jehněčí kýta

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 2-2,5 hodiny pečení

* 1 jehněčí kýta, asi 1,5 kg
* sůl a mletý pepř
* 2 snítky rozmarýnu
* 4 bobkové listy
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 2 hlavičky česneku
* 2 cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce másla
* vývar na podlévání

1. Maso omyjeme, odblaníme a osušíme. Ostrým malým špičatým nožem uděláme do masa několik zářezů a zasuneme do každého po stroužku česneku. Maso potřeme polovinou oleje, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a necháme chvíli odležet.

2. Mezitím si předehřejeme troubu na 170-180 stupňů. V pekáči rozehřejeme zbylý olej, maso na něm ze všech stran opečeme, podlijeme trochou vody, přidáme oloupanou a přepůlenou nebo na čtvrtiny překrájenou cibuli a zbylé neoloupané stroužky česneku a paličku česneku i se slupkou. Přidáme bobkový list a snítky rozmarýnu, přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě doměkka. Během pečení maso podléváme a obracíme.

3. Když je maso měkké, podlijeme ho bílým vínem a dopečeme ho bez poklice na barvu. Měkké maso vyjmeme a necháme chvíli odležet, aby se chutě a šťávy rozležely. Šťávu zjemníme máslem a dochutíme solí a pepřem.

TIP
Upečený česnek pomocí vidličky vymačkejte ze slupek, po vyndání masa přidejte do šťávy a podle chuti šťávu dosolte a opepřete.

Zapečená sladká šunka krok za krokem

1,5 kg šunky vcelku i s kůží převážeme motouzem. Postavíme ji na pařák s vroucí vodou s bobkovým listem, novým kořením a s celým pepřem (po 8 kuličkách) a vaříme v páře asi hodinu. Kůži nařežeme do kosočtverců a do křížů vpíchneme hřebíčky.

V misce promícháme 250 g medu se skleničkou pomerančové šťávy a lžící meruňkové zavařeniny. Přidáme pár lžic horké vody, aby směs byla tekutá, a přelijeme ji přes šunku v pekáčku. Zapékáme v předehřáté troubě, až povrch zkaramelizuje.

Nádivka: Kopřivová klasika

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30 minut pečení

* 150 g anglické slaniny
* 6 hrstí mladých spařených kopřiv
* 6 tvrdších žemlí
* 6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
* 250 ml smetany 12% nebo 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu

1. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Listy kopřiv vložíme do cedníku, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Nakrájené žemle vložíme do mísy a zvlhčíme částí smetany. Přidáme spařené posekané kopřivy, slaninu, přilijeme žloutky, které jsme rozmíchali ve zbylé smetaně. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, promícháme a necháme chvíli stát.

2. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, lehce vmícháme do směsi a urovnáme do sádlem vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo pekáčku. Zvolna pečeme v předehřáté troubě dočervena, popřípadě otestujeme ve středu nádivky špejlí, jestli nelepí.

3. Nádivku můžeme podávat jak teplou, tak studenou samostatně nebo s listy salátu nebo se salátem z libovolné čerstvé jarní zeleniny.

Salát: Jarní zeleninová variace s vejci

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15-20 minut

* 8 vajec
* 1 svazek ředkviček
* 1 svazek polníčku
* 250 g cherry rajčátek
* 1 vetší žlutá paprika
* hrst pažitky

Na zálivku:
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* šťáva z 1/2 citronu
* lžička dijonské hořčice

1. V misce prošleháme olivový olej, sůl, mletý pepř, citronovou šťávu a hořčici na zálivku, přikryjeme folií a uchováme v chladu. Uvařená, vychladlá a oloupaná vejce překrájíme na osminky nebo čtvrtiny. Ředkvičkám seřízneme kořínky a listy a nakrájíme je na plátky, rajčata přepůlíme. Z papriky vykrojíme semeník a dužinu nakrájíme na proužky.

2. Do skleněných pohárů nebo misek střídavě vrstvíme zeleninu a vejce, každou porci posypeme částí pažitky a doplníme listy salátu. Podáváme zakápnuté připravenou zálivkou.

Do salátu můžete použít i mladé křehké a neporušené listy ředkviček. Nejlepší jsou z vlastní zahrádky nebo z prodejen zdravé výživy v bio kvalitě. Výborné jsou také mladé špenátové listy nebo mangold.

DOMÁCÍ MAJONÉZA CHUTNÁ NEJLÉPE Zapomeňte na polotovar a vyrobte si svou vlastní - o Velikonocích se bude hodit i na spotřebování vajíček natvrdo. Stačí jedno čerstvé vajíčko (nejlépe bio), respektive žloutek, který opatrně vyklepneme do mísy, osolíme a pak už jen za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem kvalitní olej až do zhoustnutí. Můžeme použít olivový i slunečnicový. Majonézu můžeme ochutit malou lžičkou dijonské hořčice nebo prolisovaným česnekem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...