NA 4 PORCE
Příprava: 20 minut + 90−120 minut pečení
* 1 velké uzené koleno, v kloubu naseknuté
* 100 g anglické slaniny
* 8 větších brambor
* ½ lžičky drceného kmínu
* 200 g cibule
* 300 g kedluben
* 30 g krupicového cukru (nemusí být)
* několik zrnek celého pepře a jalovce
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky grilovacího koření
1. Římský hrnec namočte na dvacet minut do studené vody. Očištěné a omyté koleno krátce spařte ve vroucí vodě a nechte okapat. Potom kůži ostrým nožem stejnoměrně nařežte šikmými zářezy. Maso osolte, opepřete a posypte grilovacím kořením. Brambory omyjte a oloupejte, nakrájejte je na jemné plátky stejně jako cibuli. Oloupané kedlubny pokrájejte na tenké špalíčky nebo je nahrubo nakrouhejte.
2. Dno pekáče vyložte plátky slaniny, pokryjte bramborami, jemně osolte, poprašte drceným kmínem a zakryjte cibulí a kedlubnami. Posypte kuličkami pepře i jalovce, osolte a opepřete. Pokud máte rádi nasládlejší chutě, můžete směs poprášit i trochou cukru.
3. Na zeleninu položte koleno. Hrnec přikryjte poklicí a vložte do studené trouby. Zapněte ji na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů a pečte přibližně hodinu a půl až dvě, dokud není maso měkké. O tom se přesvědčíte vpichem vidličky. Potom pokličku sejměte a maso ještě chvíli dopékejte, aby byla kůžička zlatá a křupavá.
OCHUTNEJTE TAKÉ Gratinovaná cibulová polévka |