Upečte partnerovi koule s chilli nebo zadečky na kari

  0:47
Co takhle jednou provětrat klasické recepty na vánoční cukroví a zařadit i něco pikantního, pálivého, exotického... a nezvyklého?

Arašídové ohnivé koule - Foceno na nádobí Villeroy & Boch | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Po pár dnech se můžou ládovat přeslazeným cukrovím už jenom silné povahy, se kterými jejich zdevastované chuťové buňky přerušily raději spojení. Co když se však ta sladká nadílka naruší jinou rafinovanou chutí? To se pak dějí divy a chuťové buňky blaženě pookřejí. Chlapské cukroví vzbudí rozruch, dodá mdlým odpoledním šťávu a hlavně sklidí úspěch! A možná vám chlapi budou i rádi pomáhat...

Arašídové ohnivé koule

(intenzivní hořkosladká chuť)

Obrázek není k dispozici

ASI 35 KS

Příprava: 30 min. + chlazení

* 200 g hořké čokolády se 70 % kakaa
* 150 ml husté smetany na vaření (např. Rama)
* 200 g nesolených loupaných arašídů
* 80 g hnědého cukru
* 40 g másla
* 2 lžíce fernetu citrus (lze vynechat)
* 1⁄2 až 1 lžička chilli koření podle chuti

1. Ve vodní lázni nechte rozpustit nasekanou čokoládu s máslem, cukrem a smetanou.

2. Když je vše rozpuštěné a promíchané, přidejte chilli koření, třetinu arašídů (nenasekaných) a fernet. Vše promíchejte a dejte vychladit na hodinu, až směs ztuhne do konzistence, ze které se dá hmota vykrajovat lžičkou.

3. Pomocí dvou malých lžiček vykrajujte ze směsi hrudky, které obalujte v misce se zbylými jemně sekanými arašídy. Hrudky lžičkou skládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte zcela ztuhnout. Pak je vyskládejte (můžete každou dát do papírového košíčku) do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Fernet můžete z receptu vynechat a popíjet ho k hrudkám, neboť i Vánoce mají své dny...

Zázvorové dlouhé nosy

(šťavnatá kyselkavá chuť)

Obrázek není k dispozici

ASI 50 KS

Příprava: 30 min. + chlazení 1 hod.

* 250 g proslazeného zázvoru (k dostání v prodejnách se suchými plody)
* 250 g přírodních kešu oříšků (i zlomků)
* 60 g přírodních celých kešu oříšků
* 30 g másla
* 4 lžíce citronové šťávy
* kůra z 1⁄2 dobře omytého citronu

1. Všechny suroviny (kromě celých kešu oříšků na ozdobu) dejte do sekací nádoby mixéru a promixujte. Když je vše na drobné kousky a směs hrudkuje, je to ta správná konzistence.

2. Ze směsi tvořte kuličky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Širší konec kešu oříšku zatlačte do středu každé kuličky. Dejte ztuhnout do chladna.

3. Přeskládejte do vzduchotěsné krabičky (můžete každý kousek dát do papírového košíčku) a uchovávejte v chladnu.

Tip:
Pokud máte zázvor moc proschlý a směs nedrží pohromadě, přidejte lžíci studené vody.

Zrzaví kari mravenci

(slaná exotická chuť)

Zrzaví kari mravenci

NA 2 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + pečení 1 plechu 15 min.

* 300 g hladké mouky
* 240 g tuku na pečení
* 80 g strouhaného kokosu
* 2 lžičky soli
* 2 lžičky kari koření

1. Všechny suroviny zpracujte do tvárného těsta.

2. Z těsta tvořte malé kuličky (o průměru 1 cm) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vždy tři kuličky k sobě přitiskněte, spojte je do řady a tvořte tak mravence.

3. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Zkuste polovinu kokosu nahradit mletými vlašskými oříšky a získáte zajímavou kombinaci.
Spojit můžete také pouze dvě kuličky a dostanete zcela nové tvary − třeba prsíčka nebo zadečky!

Slaninová fára

(slaná pikantní chuť)

Slaninová fára

NA 4 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + chlazení těsta 30 min. + pečení 1 plechu 10 min.

Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 100 g másla
* 100 g cibule (1 střední)
* 80 g anglické slaniny
* 1 žloutek
* 2 lžičky soli
* pepř podle chuti

Krém:
* 120 g pomazánkového másla
* 4 stroužky česneku
* sůl

1. Cibuli se slaninou nasekejte v sekací nádobě tyčového mixéru najemno. Smíchejte s moukou, máslem, žloutkem a solí. Podle chuti opepřete

2. Propracované těsto zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.

3. Těsto rozdělte do 2 dílů a vyválejte na jemně pomoučené ploše dotenka (jako na linecké cukroví). Formičkou vykrajujte tvary (nejlépe pánům blízké, já jsem zvolila autíčka, ale šly by i prasátka :-), které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 10 minut, až těsto zrůžoví.

4. Nechte vychladnout. Smíchejte pomazánkové máslo s rozmačkaným česnekem a podle potřeby i solí. Polovinu sušenek potřete krémem a zbylé sušenky na ně přitiskněte.

5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a spotřebujte nejlépe do týdne.

Tip:
Krém můžete úplně vynechat a podávat vykrajované tvary samotné, čímž víc vynikne slaninová chuť a prodlouží se trvanlivost. Těsto pak může být i silnější.

RECEPTY pro iDNES.cz vymyslela a na svém manželovi vyzkoušela zapálená kuchařka Lenka Požárová, autorka vtipných designových kuchařek. Více na www.zapalena-kucharka.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Prodej zděného bytu 2+1 ve městě Lanškroun
Prodej zděného bytu 2+1 ve městě Lanškroun

Lanškroun - Žichlínské Předměstí, okres Ústí nad Orlicí
2 700 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...