Sladká vánoční kuchařka: cukroví pro alergiky

  0:51
Potravinové alergie jsou stále častější. Pro ty z vás, kteří musí podrobně studovat etikety, jsme vybrali cukroví, které nebude vaše zdraví nijak ohrožovat.
Hnědobílé ořechové kuličky

Hnědobílé ořechové kuličky - Neobsahují máslo a vejce | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Hnědobílé ořechové kuličky

(neobsahují máslo a vejce)

* 30 g vlašských ořechů
* 250 ml smetany
* 200 g mléčné čokolády
* 125 g bílé čokolády
* 125 g tmavé čokolády
* 60 g lískových jader

1. Umleté vlašské ořechy orestujeme nasucho na pánvi a necháme vychladnout. Smetanu zavaříme, přidáme mléčnou čokoládu a vaříme do ztuhnutí. Přisypeme mleté ořechy, dobře promícháme a necháme vychladnout.

2. Zchladlou hmotu rozdělíme napůl. Do jedné poloviny vmícháme rozpuštěnou bílou čokoládu a do druhé tmavou čokoládu. Hmotu dobře propracujeme, zabalíme a necháme v lednici alespoň půl hodiny ztuhnout. Vytvoříme kuličky, do středu vmáčkneme oříšek, vytvarujeme a obalíme v orestovaných sekaných ořeších.

TIP
Pokud máte alergii na lepek nebo celiakii, řešením, jak nahradit pšeničnou mouku, je amarantová a sójová mouka. Doporučována jsou i různá jadérka, semínka a ořechy. Amarantovou mouku můžete použít na výrobu vánočního cukroví, domácí buchty z ní neupečete, těsto z ní nevykyne. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou.

Ořechová alergie

Počet alergií na ořechy se bohužel stále zvyšuje. Vědci vyzkoumali, že nejpočetnější jsou alergie na suroviny, které se v místě nejvíce konzumují. Nejčastější alergie v USA je proto na buráky, v Polsku naopak na mák, u nás na mléko. Projevy alergií jsou různé. Většinou začíná jako svědění na jazyku a horním patře, rýmou, pálením očí a potížemi s dýcháním. Na kůži se projevují atopickým ekzémem, někdy následují průjmy. Nejhorším projevem alergie je anafylaktický šok, který může způsobit i smrt. Pozor: obtíže se nemusí vyskytovat okamžitě po požití ořechů!

Sádlové kuličky

(neobsahují máslo, mléko, ořechy a vejce)

Příprava: 25 minut

* 70 g sádla
* 70 g cukru
* 100 g hladké mouky
* 60 g kakaa
* 1 vanilkový cukr

1. Sádlo necháme změknout a smícháme s cukrem, moukou, kakaem a vanilkovým cukrem. Z těsta tvoříme kuličky a dáme je na vymazaný plech. Tužkou nebo jinou tenkou tyčinkou uděláme do středu důlek.

2. Pečeme 5–7 minut. Doprostřed dáme trochu marmelády a půlku mandle.

TIP
Při pečení kuliček dáme na plech kousek světlého těsta, abychom lépe rozpoznali, kdy jsou kuličky pečené

Placičky z ovesných vloček

(neobsahují mléko a ořechy)

Příprava: 25 minut

* 125 másla
* 125 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 250 g ovesných vloček
* 50 g mandlí
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka citronové kůry
* 1 žloutek na potření

1. Máslo s cukrem a žloutkem vymícháme do pěny. Přimícháme ovesné vločky, najemno nastrouhané mandle, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Z bílku se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a přimícháme ho do těsta.

2. Těsto rozválíme na 3–4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Kolečka přendáme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 15 minut při teplotě 180 °C. Upečená kolečka přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

TIP
Kromě ovesných vloček můžete využít i vločky z ostatních obilovin. V obchodech se zdravou výživou dostanete špaldové vločky, pohankové lupínky a žitné vločky. K dostání jsou také vločky ze sójových bobů.

Kokosové kuličky „Rafaelo“

(neobsahují máslo, ořechy, mléko a vejce)

Příprava: 20 minut

* 150 g bílé čokolády
* 50 g 100% tuku
* 100 g mletého kokosu
* 3 lžičky rumu

1. Do rozehřáté čokolády a tuku přimícháme strouhaný kokos a rum. Necháme zchladnout a pomocí lžičky tvoříme kuličky, do kterých vložíme jednu mandli.

2. Kuličky obalíme v kokosu a přendáme je do papírových košíčků.

Čajové pečivo z marcipánu

* 100 g marcipánu na pečení
* 250 g másla
* 100 g nerafinovaného cukru
* 250 g hladké mouky

Marcipán rozšleháme, přimícháváme máslo a šleháme dohladka. Přimícháme cukr a zašleháváme mouku. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Vyválíme asi 1,5 cm vysoký plát a vykrajujeme tvary. Přendáme na vymazaný plech, posypeme cukrem a pečeme 25 minut při teplotě 150 °C.

Mandlové karamelky

* 200 g čokolády na vaření
* 200 g másla
* 150 g šlehačky
* 200 g medu
* 100 g mandlí
* 1 lžička vanilkové esence

Rozpustíme čokoládu, přidáme kousky másla. Přilijeme šlehačku, med a vanilkovou esenci. Ve vodní lázni stále mícháme, dokud hmota neztuhne. Přidáme mleté mandle a směs nalijeme do vymazané formy. Vlažnou hmotu dáme na vál pokrytý celofánem a nakrájíme na kostky. Kostky necháme vychladnout a ztuhnout, aby se karamelky nelepily.

Ořechové kaštany

* 70 g ořechů
* 40 g kakaa
* 50 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 50 g másla
* zavařenina a ořechy na ozdobu

Ořechy, kakao, mouku a cukr smícháme v misce a přimícháme máslo. Z propracovaného těsta lžičkou tvoříme kuličky. Vkládáme do košíčků z alobalu a ve středně vyhřáté troubě pečeme dorůžova. Upečené kaštánky potřeme malinovou zavařeninou a posypeme sekanými ořechy.

Ovocné kuličky

(neobsahují máslo, ořechy a mléko)

Příprava: 25 minut

* 1 bílek
* 1 lžička citronové šťávy
* 120 g mandlí
* 70 g moučkového cukru
* 50 g kandovaného ovoce
* kandované višně
* čokoládové hoblinky na obalování

Poleva:
* 100 g čokolády na vaření
* 30 g ztuženého tuku

1. Kandované ovoce nakrájíme na velmi malé kousky. Mandle spaříme, oloupeme a najemno nameleme. Do bílků dáme špetičku soli a ušleháme tuhý sníh. Sůl nám pomůže vyšlehat opravdu tuhý sníh. Vmícháme citronovou šťávu, mandle, najemno nakrájené kandované ovoce a moučkový cukr. Vše dobře promícháme a necháme chvíli odležet.

2. Z hmoty tvoříme malé placičky a do každé zabalíme jednu kandovanou višni. Zabalíme a utvoříme kuličku. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme nakrájený tuk. Čokoládu necháme krátce vychladnout, a jakmile začne tuhnout, namáčíme v ní kuličky, které poté obalíme v čokoládových hoblinkách. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout. Kuličky dáme přes noc do lednice uležet.

TIP
Trápí-li vás alergie na kakao, obalte kuličky ve strouhaném kokosu nebo barevném cukrovém zdobení z cukrárny

Alergie na kakao

Tato alergie se nejčastěji projevuje zhoršením atopického ekzému. Kakao můžeme v kuchyni nahradit karobovým práškem. Karob je jinak známý pod názvem svatojánský chléb, má vysoký obsah bílkovin a na rozdíl od kakaa méně tuku, žádný kofein, ale hlavně žádné alergeny!

Vločkové kuličky

(neobsahují mléko, ořechy a vejce)

* 500 g ovesných vloček
* 1 hera
* 300 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce rumu
* kakao na obalení

1. Vločky nasucho opražíme a necháme vychladnout. Přimícháme prosátý moučkový cukr, vanilkový cukr, promícháme a přidáme na kousky nakrájený tuk a rum a utvoříme pevné těsto.

2. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici ztuhnout. Tvoříme kuličky, které obalíme v kakau.

Domácí karamely

* 2 šálky cukru
* 1 nebo 2 čtverečky čokolády
* 2 lžíce javor. sirupu
* 2/3 šálku mléka
* 1 lžička vanilky
* 1 lžíce másla
* špetka soli

V kastrolu smíchejte cukr, mléko, nastrouhanou čokoládu, sirup a pomalu přiveďte k varu. Míchejte, ať se suroviny mezitím rozpustí. Přidejte špetku soli. Odstavte z ohně, přidejte máslo, ale nemíchejte! Když je směs vlažná, přidejte vanilku a šlehejte, dokud směs nedrží tvar a není lesklá. Nalijte ji do vyššího pekáčku vymazaného máslem, a až ztuhne, nakrájejte na kostky.

Kokosové sněhové pečivo

podle Lukáše Pohla

* 4 bílky
* 150 g cukru krupice
* 75 g cukru moučka
* 75 g strouhaného kokosu
* 3 lžíce vody

Cukr s vodou svaříme na rozvar. Bílky ušleháme do polotuha a zašleháme do nich horký rozvar. Šleháme do zchladnutí. Přidáme kokos a cukr moučku, naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme pusinky na plech. Necháme 20 min. oschnout a pečeme 10 min. Slepujeme krémem z kaštanového pyré a nutelly.

Jáhlové kuličky s kokosem

(neobsahují máslo, mléko a vejce)

* 150 g jáhel
* 300 ml vody
* 50 g kokosu
* 1/2 balíčku vanilkového cukru nebo lžíce medu
* popřípadě kakao
* kokos na obalení

1. Spařené jáhly zalijeme vodou, uvedeme k varu a za stálého míchání vaříme doměkka. Oproti návodu na obalu jáhel vodu nesolíme! Uvařené necháme vychladnout a přimícháme kokos a vanilkový cukr nebo med. Hmotu necháme odležet v lednici.

2. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Podle chuti lze do základní hmoty přimíchat lžíci kakaa. V lednici necháme ztuhnout a rovněž je tam uskladníme, jinak nám déle jak 3 dny nevydrží.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...