Sladká vánoční kuchařka: cukroví s mandlemi

  0:01
Spotřeba mandlí o Vánocích rapidně stoupá. Mandlové cukroví se totiž na jazyku jen rozplývá. Máme pro vás ty nejlepší recepty.
Cukroví s mandlemi

Cukroví s mandlemi | foto: Martin Faltus

Mandle potřebujeme na pečení cukroví stejně jako na vánočku. V obchodě je nakupujeme již vyloupané z tvrdé skořápky, ale obalené tenkou hnědou slupkou, která má ostrou a nepříjemnou chuť. Odstraníme ji spařením v horké vodě a následně oloupáním.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Placičky s krémem

Pečení: 10 minut

* 180 g mouky
* 80 g moučkového cukru
* 80 g mandlí
* 140 g másla
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* mandle na ozdobu
* moučkový cukr na posypání

Krém:
* 60 g kakaa
* 140 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 120 g chladného popuštěného másla

1. V misce smícháme mouku, cukr, mandle a vanilkový cukr. Přidáme změklé máslo a žloutek a propracujeme v tužší těsto a necháme odpočinout. Těsto vyválíme na 3mm plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Necháme vychladnout.

2. Do změklého másla vmícháme kakao, cukr a vejce. Krém vyšleháme a necháme odpočinout. Placičky potřeme krémem a spojíme.

3. Oloupané mandle krémem přilepíme na placičky. Posypeme cukrem a necháme ztuhnout.

Mandlové věnečky s čokoládou

Pečení: 10 minut

* 250 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 125 g maizeny
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 130 g mletých mandlí
* 150 g čokoládové polevy
* mandlové plátky na ozdobu

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, maizenou, mandlemi a práškem do pečiva. Směs dobře vyšleháme a přimícháme hladkou mouku a promícháme. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s větší trubičkou a na vymazaný plech stříkáme věnečky. Upečené věnečky necháme částečně vychladnout, aby se nám nelámaly.

2. Věnečky z poloviny máčíme v čokoládě, necháme čokoládu ztuhnout a můžeme posypat sekanými mandlemi.

Mandlové bochánky

Pečení: 10 minut

* 375 g másla
* 250 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* špetku soli
* 500 g hladké mouky
* 125 oloupaných a nastrouhaných mandlí
* 10 g kakaa
* 10 g cukru

1. Změklé máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Propracujeme a přimícháme mouku a strouhané mandle. Do poloviny těsta vmícháme kakao, dobře propracujeme a necháme hodinu v lednici ztuhnout. Z těsta tvoříme malé a větší kuličky.

2. Do velké vmáčkneme malou a pečeme dorůžova při teplotě 170 °C. Po vychladnutí bochánky ozdobíme čokoládou.

Makronky

Pečení: 10 minut

* 3 bílky
* 200 g moučkového cukru
* 300 g mandlí
* mandle na ozdobu

1. Najemno umleté mandle smícháme s bílky a cukrem. Směs utřeme do hladké hmoty. Přendáme do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkáme na plech malé bochánky. Ozdobíme půlkou oloupané mandle. Pečeme ve slabě vyhřáté troubě. Upečené makronky ihned sundáme z plechu a necháme vychladnout.

Mandlové perníčky

Pečení: 10 minut

* 125 g medu
* 70 g másla
* kůru z jednoho citronu
* 250 g hladké mouky
* 1/2 prášku do perníku
* 100 g mandlí
* 70 g cukru moučka
* 1 vejce
* 1 lžíci rumu
* bílá a tmavá čokoláda na ozdobu

1. Ve vodní lázni rozpustíme med, 70 g másla a citronovou kůru. Promícháme mouku s práškem do perníku, strouhanými mandlemi a cukrem. Dobře promícháme a přimícháme med, vejce a rum. Důkladně propracujeme a necháme v lednici ztuhnout.

2. Těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a vykrajujeme. Vychladlé perníčky zdobíme čokoládou.

V DALŠÍM DÍLE: OŘECHOVÉ CUKROVÍ

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...