Slané koláče a quiche

  0:20
Tip na jednoduchou večeři nebo netypické pohoštění pro malou společnost - to všechno mohou být jednoduché slané koláče v domácím korpusu.

Mini quiche s houbami a pažitkou | foto: IN Images


Dana Obermajerová
zpracovala do koláčů i část bohaté houbové úrody

 

Mini quiche s houbami a pažitkou

Na čtyři formy o průměru 10 cm

Příprava: 10 min. + 25-35 minut
pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 lžička soli
1 žloutek
120 g másla, nakrájeného na kousky

Na náplň:
4-5 lžic oleje
2-3 vejce
250 g pevných lesních hub
sůl a mletý pepř
špetka drceného kmínu
250 g zakysané smetany
80-100 g tvrdého sýra, nadrobno nakrájeného
2 lžíce usekané pažitky

1. Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo. Přidáme žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C a formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Osmažíme na oleji po každé straně asi 2 minuty. Pak osolíme, opepříme a pokmínujeme.

2. Do kysané smetany rozšleháme vejce, vmícháme sýr, lžíci pažitky a osolíme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky a vtlačíme do připravených formiček, propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10-15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár si necháme na ozdobu.

3. Na ně rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme na spodní mřížce asi 10-20 minut, necháme chvíli vychladnout, posypeme zbylou pažitkou a teplé podáváme.


Řecký slaný koláč se špenátem a fetou

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 35-40 minut + 15 minut pečení

400 g listového těsta
trochu másla na vymazání formy
1 větší cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, jemně usekané
2 lžíce olivového oleje
700 g čerstvého špenátu nebo mražených listů
2 lžíce čerstvého nebo 1 lžíce mražené kopru, usekaného
2 vejce
250 g sýra feta, nakrájeného na kousky
sůl a mletý bílý pepř

1. Zapékací mísu nebo dortovou formu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180-200 stupňů. Čerstvé listy špenátu omyjeme, přelijeme v cedníku vroucí vodou a necháme okapat. Mražený špenát necháme trochu povolit. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme překrájený špenát a asi 5 minut podusíme, u mraženého vydusíme vodu, kterou špenát pustil, čerstvý můžeme trochu podlít.

2. Odstavíme z ohně a špenát necháme vychladnout. Přidáme rozšlehaná vejce, kousky sýra, kopr, osolíme, opepříme a promícháme. Těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme na 2 stejné placky zhruba velikosti formy.

3. Dno formy vyložíme jedním dílem těsta a vytvarujeme okraje. Těsto pokryjeme špenátovou náplní a překryjeme druhým dílem rozváleného těsta. Spojíme okraje, povrch několikrát lehce nařízneme, ale neprořízneme a pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout na mřížce a krájíme na jednotlivé porce.

TIP

Před pečením povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a do náplně zkuste přidat hrst pražených piniových oříšků a místo kopru ochutit čerstvým nebo sušeným oreganem.

 

 

 

 


Sýrovo-tomatový koláč s bazalkou

Na formu o průměru 28 cm

Příprava: 10 minut + 45-50 minut pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
1 lžíce kysané smetany
1 žloutek
1 lžička soli

Na náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, usekané nadrobno
215 ml smetany 33%
100 g smetanového taveného sýra
100 g mozzarelly
1 vejce, sůl a mletý pepř
hrst lístků čerstvé bazalky nebo lžíce mražené
200 g cherry rajčátek

1. Na vále nebo v robotu smícháme mouku s máslem nakrájeným na kousky, přidáme žloutek, kysanou smetanu a zpracujeme vláčné těsto. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C.

2. V kastrůlku na oleji zpěníme cibuli a česnek a asi 3 minuty smažíme dorůžova. Odstavíme z ohně, zalijeme smetanou a přidáme smetanový sýr, který rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme a vmícháme hrubě nastrouhanou mozzarellu, vejce a usekanou bazalku.

3. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku o průměru asi 30 cm a prsty vtlačíme na dno i do okrajů máslem vymazané formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou.

4. Pečeme v předehřáté troubě na spodní mřížce asi 15 minut. Na předpečený korpus vlijeme smetanovo-sýrovou směs, poklademe půlkami rajčátek a pečeme 35-40 minut, dokud náplň nezpevní. Vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout a krájíme na porce.


Quiche s paprikami a se šunkou

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 10 minut + 40-55 minut pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 vejce
100 g másla, nakrájeného na kousky
1 lžička soli

Na náplň:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 papriky (různých barev)
100 g šunky
300 ml smetany 33%
100 g sýra typu ementál, hrubě strouhaného
4 vejce
sůl a mletý pepř

1. Promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme ve vláčné těsto. Vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v lednici půl hodiny odležet.

2. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme náplň. Cibuli oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semeníku, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky, stejně jako šunku. V hlubší pánvi nebo kastrůlku zpěníme na oleji cibuli, přidáme papriku a na mírnějším ohni opékáme asi 5 minut. Přidáme šunku a ještě společně pár minut opékáme. Nádobu stáhneme z ohně a k zelenině vlijeme smetanu, ve které jsme rozšlehali vejce.

3. Nakonec zamícháme hrubě strouhaný sýr, osolíme a opepříme. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a vtlačíme ji prsty do máslem vymazané formy.

4. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut, až je těsto lehce zlatavé. Na předpečený podklad vlijeme připravenou náplň a rozetřeme. Vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce, dokud náplň nezpevní, asi 30-40 minut. Hotový quiche necháme chvíli zchladnout ve formě, nejlépe na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.


Quiche s brokolicí, paprikou a pažitkou

Na čtyři formy o průměru 12 cm nebo jednu formu o průměru 26 cm

Příprava: 10 minut + 30-40 minut pečení

Na těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
lžička soli
125 g másla
1 lžíce bílého jogurtu nebo studené vody

Na náplň:
300 g růžiček brokolice
1 malá červená paprika
pažitka
200 ml smetany 33%
150 g zakysané smetany 
100-120 g tvrdého uzeného sýra
3-4 vejce (podle velikosti)
sůl a mletý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku

1. Z mouky, soli, másla, vejce a jogurtu nebo vody zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně půl hodiny odpočinout. Do trouby na spodní mřížku vložíme plech a troubu předehřejeme na 180-200 °C.

2. Formičky vytřeme máslem. Růžičky brokolice povaříme 2 minuty v osolené vodě, po minutě přidáme proužky papriky, zeleninu přecedíme a zchladíme.

3. V misce smícháme obě smetany, vejce, 2/3 na drobné kostičky nakrájeného sýra a usekanou pažitku. Směs osolíme a okořeníme mletým pepřem a muškátovým oříškem. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky o něco větší než formičky. Těsto vmačkáme i do okrajů a propícháme vidličkou.

4. Misky vložíme do předehřáté trouby na plech a pečeme 10-15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovosýrovou náplň, posypeme zbylým sýrem a poklademe brokolicí a paprikou.

5. Pečeme asi 15-20 minut (u velké formy 25), dokud náplň nezpevní. Necháme chvíli vychladnout a podáváme teplé.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...