Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni. Jako když se v přírodě dříve pekly brambory. A bez teploměru, bez zkoušky rozkrojením. Tak to je pro amatéra složitý oříšek.

Do podobné situace se dostaly tři páry po nezdařeném grilování zeleniny v hlavní části pořadu, kde se více vyřazovalo kvůli nepozornosti a neplnění časového limitu.

Podmínkou bylo připravit určitý počet porcí pro externí porotu složenou tentokrát z řezníků. Paradoxně odborníci na bourání masa museli ohodnotit grilovačku určenou spíše pro vegetariány.

A dvěma dvojicím vyřazeným do rozstřelu se nepovedlo připravit dostatečný počet porcí, zbylé dvojice zklamaly svým výkonem.

Všechny rozhodily neustálé hádky syna s matkou, tedy soutěžících Davida a Viery. Došlo to tak daleko, že Zdeněk Pohlreich nastolil vojenský řád a přikázal, že odteď bude jeden z dvojice hlavou a druhý rukama.

A ty jedny ruce rozhodně chyběly. Jako by na fotbalovém derby byl vyloučený červenou kartou klíčový hráč. Ač se nechtěli soutěžící na tento faktor vymlouvat, ve dvojicích, které obvykle bojují s organizací času a práce, to zanechalo následky.

V rozstřelu se dvojice měly potýkat se zdánlivě jednoduchým úkolem. Pro každého fanouška grilování by to mělo být snadné. Běžně má každý po ruce vpichovací teploměr, aby mohl měřit teplotu v mase. Jenže to tu bylo zakázané, asi jako když u přijímacích zkoušek na střední školu nesmějí mít studenti kalkulačku nebo tabulky.

Navíc se až během přípravy soutěžící dozvěděli, že nemohou testovat stupeň propečení tím, že by steak rozkrojili. A to hlavní: museli upéct steak přímo na rozžhavených uhlících. To je rozhodně neobvyklé. Tím se to nejjednodušší grilování proměnilo v noční můru.

Česko na grilu

Pořad můžete sledovat každé pondělí večer na Primě, anebo týden předem na Prima+.

Na pořad dne se dostala i odvěká otázka, zda solit maso před, anebo až po grilování. David nasolil a opepřil maso předem, čímž si vysloužil pozdvižené obočí Zdeňka Pohlreicha, který patří do druhého proudu. Argumentoval tím, že má vyzkoušené, že když maso předem nasolí a nechá v lednici přes noc, je křehčí. „Já si myslím, že je to osolené brzy, a jestli tady ten experimentátor předloží něco výjimečného, tak jdeme domů s ostudou,“ prohlásil.

A jak myslíte, že to dopadlo? Davidova strategie se osvědčila a připravil ukázkový steak. S opečenou krustou po obvodu s tím, že střed byl růžový a šťavnatý. Pomohlo to, že před přípravou potřel maso sádlem, za což si vysloužil poklonu od obou porotců: Zdeňka Pohlreicha i Martina Svatka.

Rozstřel nezvládly nakonec Rita a Jeana, které soutěž musely opustit. Za odměnu dostaly grilovací manuál v podobě knihy z pera Zdeňka Pohlreicha. Což je komické, protože podobné knihy už mají určitě dávno prostudované.

Solíte a kořeníte steaky před, anebo až po grilování?

celkem hlasů: 124
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 6. května 2024. Anketa je uzavřena.

Autor:

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

Bůčkové chipsy jsou ideální k pivu.

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z...

Kuřecí křídla na grilu jsou jedničkou. Vyzkoušejte je v asijském stylu

Lákavá porce křidélek, vychutnáte si ji s výběrovým bílým vínem.

VIDEO Nejen steak chutná z grilu lépe než z pánve. I kuřecí křidélka dostanou z roštu pořádnou porci...

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...