Vykašlete se na nakupování. Radši si s přáteli upečte krocana a bavte se

Konec listopadu se v posledních letech i v Evropě odehrává ve stylu amerického svátečního nadšení. Nepřehlédnutelný Černý pátek ovšem často zastiňuje tradičnější oslavu zvanou Den díkůvzdání, která se nekoná v kulisách chrámů nákupu, ale doma u stolu plného skvělého jídla a ve společnosti rodiny a přátel.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

I v případě, že vás na importované svátky zrovna neužije, můžete najít v zámořské tradici aspoň špetku inspirace. Vánoce jsou totiž ještě daleko a každá příležitost předvést své kulinární a hostitelské schopnosti se počítá. Navíc, při troše štěstí, zaplašíte při přípravách hostiny nutkavé myšlenky na předvánoční úklid nebo shánění dárků.

Kde se vzal Den díkůvzdání?

Původ americké tradice sahá až do počátku 17. století na území dnešního státu Massachusetts. Třídenní dožínková slavnost v kolonii Plymouth v roce 1621 tak byla zřejmě prvním americkým Dnem díkůvzdání (Thanksgiving Day).

Luxusní nedělní oběd skoro bez práce. Upečte si podzimní masovou pečeni

Otcové poutníci tehdy připluli ze zámoří a nepřivezli si s sebou dostatek potravin ani neměli čas obdělat půdu a zasít, takže mnoho lidí v zimě zemřelo. Indiáni z místního kmene Wampanoag na jaře naučili osadníky pěstovat obilí, kukuřici a další plodiny.

Ukázali jim také, jak v novém domově účinně lovit zvěř a ryby, a jak zpracovávat úrodu a plody, které jim dává příroda. Na konci žní pak společně oslavili úspěšný rok plný hojnosti, tedy „Thanksgiving Day“.

Krocan i tabbouleh

Den díkůvzdání se v USA slaví tradičně poslední čtvrtek v listopadu, jako dekorace se na připomenutí tradic používají snopy pšenice nebo kukuřice. U stolu se schází celá široká rodina, která se sjede ze všech koutů kontinentu i světa, a podává se obvykle pečený krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou, sladké brambory a dýňový či jablečný koláč zvaný páj.

Každá rodina má samozřejmě svoje chutě a tradice, takže na stole může být opravdu pestrá směsice dobrot. Kromě krocana se tam vyjímá třeba šunka, nebo jiné pečené maso, spousta zeleniny, omáček a pochopitelně i chléb, který byl pro osadníky jednou ze základních potravin nutných k přežití.

Dýně vládne podzimnímu vaření: zkuste vynikající koláč i špagety s liškami

Kosmopolitní povahu a pestré národnostní složení obyvatelstva USA dokládá i fakt, že kromě tradičních jídel se v mnoha rodinách podávají i méně tradiční pokrmy. Jak uvádí stránky Velvyslanectví USA v České republice, na slavnostním stole se objevuje třeba tabouleh (původně blízkovýchodní salát s bulgurem), kuskus (zeleninový pokrm se speciálními těstovinami pocházející ze severu Afriky) či tamales (pokrm ze Střední Ameriky tvoří balíčky z listů plněné kukuřičnou hmotou).

Když už se rodina sejde, slaví se hned několik dní, kromě hodování se také nakupuje (následuje přece Černý pátek), sleduje se americký fotbal nebo se podnikají výlety.

Prezident Spojených států prý každoročně ušetří jednoho nebo dva krocany, kteří neskončí na pekáči, ale v dětské zoo. Ovšem je to jen kapka v oceánu, neboť každý rok se při této příležitosti jen v USA objeví na stole zhruba 50 milionů krocanů.

Giving Tuesday

Protikladem k nákupnímu šílenství Černého pátku je Štědré úterý (Giving Tuesday), které letos připadá na 28. listopadu. Světový den dobrých skutků se připomíná už od roku 2012 a jeho cílem je povzbudit lidi, aby se zamysleli nad tím, jak mohou pomoci druhým. Kromě finanční nebo fyzické pomoci se také můžete zapsat do registru dárců kostní dřeně, darovat krev, vajíčka, sperma nebo třeba vlasy na výrobu paruk pro onkologicky nemocné.

Po Dni díkůvzdání následuje Black Friday neboli Černý pátek. Jedná se o marketingovou akci populární i u nás kvůli velkým slevám (i slevovým podfukům). Pro obchodníky je to z hlediska tržeb nejdůležitější den v roce.

Den díkůvzdání ovšem nemá jen nadšené příznivce. Někteří lidé, a nejen z řad původních obyvatel, vnímají tento svátek jako „národní den smutku“ a připomínají si bezpráví a násilí, ke kterému docházelo během kolonizace amerického kontinentu. Koneckonců celý listopad je národním měsícem kulturního dědictví domorodých Američanů (Native American Heritage Month).

Den díkůvzdání se tradičně slaví v rodinném kruhu, v poslední době se ovšem rozmohl trend tzv. Friendsgiving Day, kdy se tento výjimečný den promění v mejdan s přáteli. Tato transformace je čím dál populárnější a těší se oblibě nejen v USA, ale i v Evropě.

Chystáte se slavit Den díkůvzdání?

celkem hlasů: 152
Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...