Není trdelník jako trdelník. Upečte si ho podle Ládi Hrušky na plechu

Pokud milujete nadýchaný trdelník s oříšky a skořicí, nemusíte se za ním vydávat na turisticky exponovaná místa nebo na trhy. Zkuste si ho upéct doma podle receptu Ládi Hrušky. Bude mít sice jiný tvar, ale chuť vás rozhodně nezklame.

Nadýchané pečivo podobné velké kremroli, které se peče navléknuté na kovový (dřív též dřevěný) válec nad rozžhaveným dřevěným uhlím, sice často nese jméno staročeský trdelník, ovšem za jeho původem se musíme vydat dále za hranice naší země.

Jeho pravlastí je pravděpodobně Sedmihradsko, což je oblast patřící do dnešního Rumunska, odkud se asi v sedmnáctém století tato pochoutka rozšířila na území Čech a Moravy. Trdelník se pekl zpravidla při slavnostních příležitostech. Využíval se přitom dohořívající oheň či žhavé uhlíky, které zůstávaly po pečení masa.

Už se vám sbíhají sliny? Zkuste zapomenout na tradiční tvar a upečte si tuto nadýchanou pochoutku na plechu podle receptu Ládi Hrušky. „Kouzlo tohoto trdelníku tkví v tom, že si nebudeme dělat žádný kvásek, všechno dohromady zpracujeme a vytvoříme krásné, hladké, nelepivé těsto,“ vysvětluje autor mnoha vychytávek.

Aby se kynuté těsto opravdu povedlo, myslete na to, že by všechny ingredience měly mít pokojovou teplotu. Máslo proto předem rozpusťte a mléko lehce přihřejte. Na zpracování použijte robota s hnětacími háky, který vám ušetří práci, ale klidně postačí i vařečka a svaly.

Láďa Hruška posypal svůj trdelník mletými vlašskými ořechy, můžete ale použít i mleté lískové nebo jiné oříšky, mandle nebo strouhaný kokos. Na doslazení je ideální skořicový cukr, ten si můžete buď koupit, nebo smíchat v mise mletou skořici a krupicový cukr.

Tip: V posledních několika letech se trdelník prodává také plněný zmrzlinou, šlehačkou a ovocem, tak se nebojte své dílo dozdobit dle vlastní fantazie.

Ingredience:

            • 3 hrnky polohrubé mouky
            • 3 lžíce másla
            • 1 kostka droždí (42 g)
            • 3 vejce (z toho jeden bílek dejte stranou na potření těsta)
        • 7 lžic cukru
    • 3 lžíce rumu
    • 1 hrnek mléka
    • špetka soli
    • 2 skořicové cukry
    • mleté ořechy

Pracovní postup:

1. Máslo rozehřejeme a necháme trochu zchladnout. V míse promícháme mouku, špetku soli, cukr, vejce (jeden bílek si dáme stranou), vlažné mléko, rozdrobené droždí a rum.

2. V robotu nebo pomocí vařečky zpracujeme hladké nelepivé těsto. „Nejlepší je nakonec si ho pěkně vzít do vlastních rukou jako naše babičky a mít ho prostě pod kontrolou,“ radí Láďa Hruška.

3. Z těsta vytvoříme bochánek, vložíme ho do mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho hodinu kynout, ideálně na teplém místě.

4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme z něj obdélník o stejné velikosti jakou má plech. Měl by být vysoký asi půl centimetru. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj přeneseme. Potřeme ho rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými nebo mletými ořechy a skořicovým cukrem.

5. Trdelník pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut, dokud okraje krásně nezezlátnou. Necháme ho lehce zchladnout a podáváme nakrájený na porce.

Další inspirace: Pokud máte přece jen chuť vyzkoušet tradiční tvar trdelníku, můžete si ho upéct podle některého z následujících receptů (njadete tam i rady, jak vytvořit požadovaný trdelníkový tvar metodou za pomoci překvapivých instrumentů):

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...