Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Dva kuchaři grilovali kachní prsa, dosáhli úplně rozdílného výsledku

Kůží nahoru i dolů, oba způsoby grilování kachních prsou jsou možné. V dnešní ukázce to předvedou Martin Kortus a Michal Zámečník, dva zkušení kuchaři, kteří na keramickém grilu typu kamado budou dělat sice stejné jídlo, ale výsledek bude chuťově naprosto rozdílný.

Martin si vystačí se základními ingrediencemi, jež má v kuchyni každý, Michal sáhne po omáčce hoisin, které se také někdy říká čínská barbecue omáčka. Dojde i na Martinovu oblíbenou disciplínu – uzení.

„Úspěšní budete při uzení jen tehdy, když teplotu udržíte mezi osmdesáti a sto deseti stupni a nezapomenete vložit do grilu konvektor. Díky němu nebude maso vystavené přímé teplotě, ale teplý vzduch bude proudit krásně kolem,“ upozorňuje Martin Kortus, který použije přírodní pelety, zatímco jeho kolega tymiánové. Ty podpoří a rozvinou vůni a chuť jídla.

Kachnu vykostit

Nejjednodušší je koupit pouze kachní prsa, kdo si ale pořídí celou kachnu, může zpracovat to, co mu po vykostění zbude, v další chutná jídla.

Postup krok za krokem

Na práci s drůbeží potřebujeme kratší, ostrý nůž. Nejdřív odstraníme křídla, bude se tak s kachnou lépe pracovat, poté ji rozřízneme kolem páteře a vyjmeme prsa.

Odblaníme je a dobře očistíme. Martin poté nařeže kůži, která prsa kryje. Pracovat se musí opatrně, kůže se nesmí proříznout až na maso. A přichází finální úprava – Martin použije na ochucení jenom pepř a sůl: „Solíme shora, sůl se rovnoměrně rozptýlí po celém masu.“

Hoisin omáčku vetře Michal jen do svaloviny kachny. „Je tam karamel a cukr, nechci, aby mi během grilování maso zhořklo,“ vysvětluje kuchař některá úskalí grilování s tím, že je dobré předem maso potřít a nechat chvíli marinovat.

Kachní prso položí Michal na gril nejprve kůží dolů, aby kůže křupala. Jeho soupeř v boji o nejlepší kachní prsa zvolí opačnou metodu. Díky tomu, že kůže zůstane nahoře, dostane se tuk do masa a zvláční ho.

To je zajímavá metoda, obecně se doporučuje (a dělá to tak většina kuchařů) začít s pečením nebo grilováním nejprve kůží dolů. Tak si to vyzkoušejte a uvidíte, které varianta vám bude vyhovovat více.

Ke kachně se hodí lehká příloha

K masu uděláme přílohu, s kachním si skvěle rozumí obyčejná mrkev a cuketa. Tu krájíme šikmo na větší kousky – cuketa je měkká zelenina, díky této úpravě se na grilu nerozmočí a zůstane křupavá.

Na přílohu si připravíme jednoduchou středomořskou zálivku z cukru, soli, pepře a olivového oleje. Potíráme jí zeleninu, kterou dáme na gril v okamžiku, kdy už je maso téměř udělané. Na závěr využijeme opět ostrý nůž a hotová kachní prsa zešikma nakrájíme a servírujeme spolu s přílohou.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Udělejte na grilu pravá křidélka Buffalo. Kůrku jim dodá kypřicí prášek

Křídla Buffalo se sýrovou omáčkou

VIDEO Stejně jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana...

Grilované koleno zaručeně rozpálí každou silvestrovskou oslavu

Hotové vepřové kolenu s ratatouille

VIDEO Blíží se silvestrovská noc plná jídla a pití a hodně lidí si doma navečer kromě jednohubek nebo...

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Péči o dvě gorilí mimina v jedné náruči si zkouší Duni, dcera slavné Moji

30. dubna 2024

Minulý týden začala samice Kijivu, zkušená pětinásobná matka, půjčovat své sotva dvoutýdenní mládě...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....