Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

  0:01
Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše babičky, které připravovaly ty nejúžasnější dobroty a ještě jim zbylo na to, aby nám šouply bankovku na přilepšenou, když jsme se vraceli domů.

Škubánky jsou důkazem, že i za pár korun si můžete božsky pochutnat. | foto: Profimedia.cz

Fazolačka s bramborovými plackami

Ingredience na 4 porce:

Fazolačka s bramborovými plackami
  • 200 g suchých fazolí
  • 3 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sušená majoránka
  • Na placky:
  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • olej nebo sádlo na smažení

Pracovní postup:

  1. Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak ji slijeme a v nové vodě je vaříme asi 40 minut.
  2. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na lžíci oleje orestujeme mrkev, petržel, celer a pórek dozlatova, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit doměkka. Když zelenina změkne, hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme.
  4. Přidáme do ní uvařené fazole, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a rozemnutou majoránkou.
  5. Bramborové placky si můžeme připravit už dopředu nebo pro jejich opečení využít dobu, kdy se vaří polévka. S těstem je ale potřeba pracovat hned, protože po krátké době začne řídnout.
  6. Budeme na ně potřebovat brambory, které jsme uvařili ve slupce. Oloupeme je, rozmačkáme a promícháme s moukou, vejcem a solí.
  7. Z takto vzniklého těsta připravujeme placky buď tak, že ho na vále posypaném moukou vyválíme a pak vykrajujeme kolečka. Můžeme ale také z těsta odkrajovat stejně velké kousky a pomoučenýma rukama z nich vytvarovat placičky.
  8. Ty pak v rozpáleném sádle nebo oleji opékáme z obou stran. Dáme je okapat na papírové kuchyňské utěrky a podáváme s hotovou polévkou.

Škubánky s mákem

Ingredience na 4-6 porcí:

Škubánky s mákem
  • 1 kg brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g hrubé mouky
  • máslo nebo sádlo na vykrajování
  • mletý mák, moučkový cukr a rozpuštěné máslo k podávání

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Zalijeme je vodou, aby byly potopené, lehce osolíme a vaříme do poloměkka.
  2. Pak vodu slijeme do jiného hrnce, brambory posypeme moukou a koncem vařečky do nich uděláme několik děr. Nakonec je zalijeme částí slité vody, zakryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni necháme spařit asi 15 minut. Pokud máme elektrický sporák, můžeme nechat škubánky „dojít“ na zbytkovém teple vypnuté plotýnky (naše babičky nechávaly hrnec na kraji klasické plotny na kamnech, ale kdo ji dneska má?).
  3. Pak brambory s moukou rozšťoucháme a promícháme, až vznikne kompaktní bramborová hmota.
  4. Lžící namočenou do rozehřátého másla nebo sádla vykrajujeme škubánky, klademe je na talíř, posypeme čerstvě mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Tip: Škubánky můžete podávat také s orestovanou nasekanou cibulí, výborné jsou také s nakrájenou a opečenou slaninu.

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem

Ingredience na 4-6 porcí:

Vdolky s marmeládou a strouhaným tvarohem
  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje + na smažení
  • marmeláda a strouhaný tvrdý tvaroh na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny, které budeme používat na těsto, necháme několik hodin mimo lednici, aby dosáhly pokojové teploty. Mléko mírně ohřejeme.
  2. Do hrnku nalijeme asi 150 ml vlažného mléka, do něj přidáme tři lžíce cukru a rozdrobíme droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
  3. Do mísy (ideálně od robota) odvážíme mouku, přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko a cukr, vejce a žloutek, vanilkový cukr, špetku soli, rum a dvě lžíce oleje. Pomocí robota s hnětacím hákem vypracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi půl hodiny.
  4. Vykynuté těsto přeneseme na vál posypaný hladkou moukou, rozdělíme na poloviny a vyválíme silnější plát. Z něj vykrajovátkem na vdolky nebo třeba skleničkou vykrajujeme kolečka a smažíme je ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Odkládáme na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
  5. Mírně vychladlé vdolky potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvrdým tvarohem.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...