Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

  0:03
Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je víno skvělé zejména jako nápoj, zkuste ho zakomponovat také do jídla, které připravujete. Budete mile překvapeni a možná přijdete vaření se skleničkou v ruce na chuť.

Losos se špenátem a vinnou pěnou | foto: Profimedia.cz

Jelení hřbet na červeném víně

Ingredience na 4-6 porcí:

Jelení hřbet na červeném víně
  • 2 mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • 750 g jeleního hřbetu
  • 2 lžíce oleje
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • houskové knedlíky nebo bramborové rösti k podávání

Pracovní postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, slaninu nakrájíme na kostičky. Maso odblaníme a osolíme.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a ze všech stran na něm opečeme připravené maso. Vyjmeme ho, do výpeku přisypeme slaninu, chvíli ji opékáme a pak přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Nakonec přidáme ještě zeleninu, orestujeme ji dozlatova a vmícháme koření.
  3. Maso vložíme do pekáče, zasypeme orestovanou zeleninou i s výpekem, podlijeme trochou vody a dusíme asi hodinu v troubě.
  4. Pak odklopíme, přilijeme víno a za občasného přelévání pečeme doměkka. Pokud je třeba, přidáme vodu. Zeleninu průběžně odmícháme ode dna, aby dostala pěknou barvičku. Pozor, nesmí se ale připálit.
  5. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme. Vylovíme kuličky koření, bobkové listy a stonky tymiánu. Podáváme s houskovými knedlíky nebo bramborovými rösti.

Tip: Šťávu můžeme ještě zaprášit moukou, prošlehat a chvíli povařit, aby zhoustla.

Smetanové kuře s olivami a bílým vínem

Ingredience na 4 porce:

Smetanové kuře s olivami a bílým vínem
  • 1 cibule
  • 1 bílá paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g nakládaných zelených oliv bez pecek
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 150 ml zakysané smetany
  • zámecké brambůrky k podávání
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a semínek a nakrájíme na příčné proužky.
  2. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na nudličky a v misce promícháme se solí, pepřem a kurkumou.
  3. Na oleji zpěníme cibuli, pak přidáme ochucené maso a krátce orestujeme. Přidáme nakrájenou papriku, promícháme, zalijeme vínem a dusíme asi 5 minut.
  4. Pak odklopíme, přidáme olivy a zakysanou smetanu a za občasného promíchání necháme na mírném plameni probublávat.
  5. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, vmícháme uvařené zámecké brambůrky a podáváme. Ozdobíme lístky petrželky.

Tip: Místo brambůrek můžete jako přílohu zvolit čerstvé těstoviny, třeba pappardelle.

Losos se špenátem a vinnou pěnou

Ingredience na 4 porce:

Losos se špenátem a vinnou pěnou
  • 400 g listového špenátu (nebo mražený)
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 4 porce lososa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Na vinnou pěnu:
  • 3 žloutky
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • vařené či pečené brambory k podávání

Pracovní postup:

  1. Špenátové listy propláchneme, nasekáme na menší kousky a odkrojíme tužší části stonků. Česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Do kastrolu nalijeme lžičku olivového oleje, zpěníme na něm česnek a přisypeme nasekaný špenát. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme asi tři minuty. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a necháme stranou.
  3. Suroviny na vinnou pěnu dáme do misky, prošleháme a umístíme na horkou vodní lázeň. Šleháme tak dlouho, až krásně zhoustne.
  4. Filety z lososa potřeme olejem, osolíme, opepříme a na grilovací pánvi krátce opečeme z obou stran dorůžova.
  5. Na každém talíři vytvoříme hnízdo ze špenátu, na něj položíme lososa a přelijeme čerstvě připravenou vinnou pěnou.
  6. Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami a sklenkou vychlazeného bílého vína.
Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...