Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

  0:57
„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako lékořice, kandované ovoce, případně chilli a pepřové zmrzliny,“ vzpomíná zmrzlinář Jan Hochsteiger.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina) | foto: Zdeněk Lhoták

Čtěte v pondělí

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Lektor školy vaření Vladislav Stuparič a mistr zmrzlinář Honza Hochsteiger pro vás nachystali deset variant osvěžujících letních „dezertů“. Kuchařku najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Dnes jsou zmrzlináři mnohem odvážnější a levandulová nebo třeba bazalková zmrzlina jsou ve stálé nabídce po celý rok.

„Největším trendem poslední doby jsou ale určitě veganské neovocné zmrzliny, jichž se prodává stále větší množství, protože veganství se dávno se neomezuje jen na lidi, kteří nemohou živočišnou stravu nebo její části ze zdravotních důvodů. Vedle toho stále více sílí i hlasy těch, kteří volají po málo sladkých a zdravých zmrzlinách. Jako trendy ve zmrzlině tedy vidím zmrzliny netradiční, originální, ale zároveň zdravé a samo sebou chutné,“ prozrazuje zmrzlinář z Crème de la Crème.

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)

Potřebujete: Rozmixované jahody 350 g, voda 450 g, cukr 80 g, hroznový cukr 70 g, vláknina 5 0g, thaiská bazalka (rozmixuje se s jahodami) 12 g

Postup:

1. Nejdříve smíchejte všechny sypké složky, po té přidejte vodu.

2. Zahřejte společně na + 85 °C. Pak je třeba směs vychladit nejlépe na teplotu kolem + 8 °C.

3. Po vychlazení přidejte ovoce, nalijte do mističek a nechte přes noc v mrazáku.

Poznámka: Vyrobit veganskou zmrzlinu doma bez strojku je těžší, než když připravujete smetanovou. Počítejte, že bude tužší a při konzumaci pocitově studenější.

Autoři:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...