Nejdřív oddělíme stehna a křídla, ty šoupneme do trouby jako první (a do ledničky lahev vína) – oběd či večeře ve středomořském stylu nadchne každého a není vůbec složitá na přípravu.
Prsíčka si pěkně nakrájíme na proužky a naložíme, aby byla šťavnatější a taky trochu pikantnější. Pak už jen obalit, usmažit a podávat na salátovém lůžku s čerstvým pečivem.
Skelet se bude hodit pro přípravu báječné domácí polévky, jen si na ni musíme vyhradit dost času – čím déle vývar „potáhneme“, tím bude chutnější. Obrané maso pak směle využijeme do jarního krémového rizota.
Kuře s bylinkami a citronovou omáčkou
Ingredience na 3 porce:
- 2 kuřecí stehna
- 2 kuřecí křidýlka
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 citron + k podávání
- svazek tymiánu
- 1 lžíce másla
- citronová šťáva dle chuti
- vařená nebo dušená rýže ̈
Pracovní postup:
- Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Potřeme směsí koření. Vložíme do pekáčku, obložíme na plátky nakrájeným citronem a posypeme většinou tymiánu, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
- Potom odklopíme, přelijeme šťávou, která se udělala na dně pekáčku, a dáme péct ještě asi na 40 minut. Průběžně přeléváme šťávou.
- Když se maso odděluje od kosti a kůžička je zlatavá, vyndáme kousky kuřete z pekáčku a uchováme je na teplém místě. Citron také vyjmeme a vyhodíme. Ve výpeku rozpustíme máslo a dochutíme jej trochou citronové šťávy.
- Upečené kuře podáváme s dušenou nebo vařenou rýží přelité citronovou omáčkou. Ozdobíme čerstvými bylinkami a plátkem citronu.
Pikantní kuřecí stripsy se salátem
Ingredience na 3 porce:
- 2 kuřecí prsa
- 200 ml bílého smetanového jogurtu
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 2 stroužky česneku
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
- listové saláty dle chuti
- citronová šťáva
- olivový olej
- chilli omáčka a čerstvé pečivo k podávání
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa nakrájíme na menší proužky.
- Jogurt v misce smícháme se solí a kořením. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do marinády. Vložíme do ní kousky masa, promícháme, zakryjeme a necháme v chladničce do druhého dne.
- Kuřecí kousky vyjmeme z marinády, obalíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
- Podáváme na lůžku z listových salátů zakápnutých citronovou šťávou a olivovým olejem. Ke stripsům nabídneme také chilli omáčku a čerstvé pečivo.
Kuřecí vývar s mušličkami
Ingredience:
- kuřecí skelet (bez kůže)
- 3-4 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 menšího celeru
- 2 cibule
- bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 3 kuličky pepře
- sůl
- mušličky (nebo nudle)
- čerstvá petrželka
Pracovní postup:
- Kuřecí skelet vložíme do většího hrnce a zalijeme asi 2 litry studené vody.
- Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájím na větší kusy a přidáme do hrnce.
- Cibuli není nutné loupat, stačí jen odkrojit konce. Překrojíme ji napůl a vložíme ke skeletu a kořenové zelenině (díky slupce dostane vývar pěknou barvu).
- Přidáme bobkový list, nové koření i pepř a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a necháme polévku jen probublávat, tzv. táhnout. Měli bychom to vydržet alespoň dvě až tři hodiny - čím déle, tím lepší vývar získáme. Průběžně odstraňujeme z povrchu pěnu.
- Hotovou polévku slijeme (maso obereme a dáme stranou na rizoto), dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme ji s menšími těstovinami, které jsme si uvařili vedle v menším hrnci, a nasekanou petrželkou.
Tip: Když kosti před vložením do vody opečete v troubě, získá polévka zajímavější chuť i barvu. Také zeleninu můžete předem krátce orestovat na trošce oleje.
Krémové rizoto s kuřecím masem a cuketou
Ingredience na 3 porce:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce oleje
- 350 g rýže na rizoto (carnaroli, arborio)
- 2 malé cukety
- 100 ml suchého bílého vína
- kuřecí vývar
- obrané kuřecí maso z vývaru
- sůl a pepř
- 2 lžíce másla
- parmazán k podávání
- čerstvá bazalka
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupáme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Na rozpáleném oleji chvíli opékáme cibuli, pak přidáme česnek, necháme rozvonět a nasypeme rýži. Chvíli mícháme. Když rýže zprůsvitní, zalijeme ji vínem, opět promícháme a necháme odpařit.
- Pak po naběračkách přiléváme horký vývar a průběžně stále mícháme. Asi po deseti minutách vmícháme nakrájenou cuketu, osolíme, opepříme a pokračujeme stále stejně.
- Když je rýže skoro hotová, vmícháme nakrájené uvařené kuřecí maso a prohřejeme. Nakonec stáhneme z plotny, vmícháme studené máslo a podáváme.
- Na talíři posypeme nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky.