Čtenářský recept: Dort Pavlova

  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Eliška Černápro iDNES.cz

Doba přípravy
30

Množství
8

Ingredience:
6 bílků
špetka mořské soli
300 g třtinového moučkového cukru
2 lžíce pravého kakaa
50 g čokolády (nejlépe hořká 70% kakaa)
1000 ml smetany na šlehání
1 kg sezónního ovoce - třešně, rybíz, maliny... cokoliv, co máte rádi :-)

Předehřejeme troubu na 200°C - horkovzdušnou.
Ve velké míse ušleháme 6 bílků se špetkou soli (sůl se přidává kvůli lepšímu vyšlehání). Sníh se nesmí přešlehat, měl by být krásně krémový. Když je pevný a krémový, po lžících přidáváme třtinový moučkový cukr. ( Já si ho doma sama vyrábím, koupím v obchodě krupicový třtinový a pomocí robotu ho rozsekám).
Šleháme pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu.
Poté se přidává kakao, a lehce lžící promícháme, aby vzniklo mramorování.
Připravíme si 2 plechy vyložené pečícím papírem. (Na každý plech se vejdou 2 placky, zhruba o průměru 15x20 cm, já jsem si nejdříve předkreslila na pečící papír pomocí talíře 4 stejná kola)

Rozdělíme sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete.

Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 140°C horkovzdušnou a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvíráme.
Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypneme troubu a s lehce pootevřenými dvířky necháme vychladnou a dosušit.

Když jsou korpusy pokojové teploty, ušleháme šlehačku, připravíme si ovoce a čokoládu nasekáme na střepy.
Na servírovací talíř položíme první korpus, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, libovolně posypte ovocem, pár kousků čokolády, tuto vrstvu přikryjeme dalším sněhovým korpusem, lehce přitlačíme, aby se vrstvy k sobě krásně propojily. Dále plníme zbývající tři vrstvy. U poslední vrstvy je fantazie pouze na Vás :-)

Poznámka
P.S. Dort se může nechat uležet i v lednici, a poté ho i nakrájet, ale já jsem servírovala ihned. Na tomto dortu se mi líbí jeho ledabylá nedokonalost, a také, že si každý může zvolit jaké oblíbené ingredience zvolí. Doufám, že ho někdo zkusí, vypadá to složitě, ale je to jednoduché. Pekla jsem ho mamce k narozeninám a všem moc chutnal, jedli jsme ho lžícemi, byl to boj, ale stálo to za to :-)

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....