Vařte jako Mexičanka: ceviche, tacos a dortík s třímlékovým přelivem

  0:04
Mexická kuchyně si kombinacemi chutí a omáčkami získala mlsné jazýčky milovníků dobrého jídla po celém světě. Lehké marinované krevety rozpohybují všem apetit, tacos povýšíte vlastní salsou a nakonec všechny ohromíte dortíkem s přelivem ze tří druhů mléka.
Tacos s hovězím masem

Tacos s hovězím masem | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Tacos carne

Ingredience na 1 porci:

Tacos s hovězím masem
  • 2 kukuřičné tortilly
  • 160 g hovězí svíčkové marinované v salsa roja
  • 30 g guacamole
  • 15 g čerstvý sýr
  • 2 měsíčky limety

Naložené maso dáme na rozpálenou pánev a restujeme. Zároveň  si na druhé suché pánvi dáme mírně opéct tortilly z každé strany zhruba asi 40 sekund. Teplé tortilly položíme na talíř a na ně servírujeme restované maso, guacamole a čerstvý sýr s limetkou.

Guacamole

Moderní Mexiko

Recepty pocházejí z kuchyně mexické restaurace Agave v Praze. Menu sestavil a kuchaře zaučil Američan Christian Dolias, který vaří zejména v Las Vegas.
Agave se snaží o spojení typických mexických jídel s moderními chutěmi a se stylovým prostředím.

Restaurant Agave
  • 3 zralá avokáda
  • 150 g žluté cibule
  • 1/3 jedné čerstvé papričky habanero
  • 1/2 jedné čerstvé papričky jalapeňos
  • 8 g koriandr 
  • 1 až 2 dcl limetové šťávy
  • 2 špetky soli
  • 2 rajčata

Rajčata okrájíme od středů a peciček, okrájenou dužninu nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, zprudka orestujeme na rozpáleném oleji a pak dáme zchladit. Cibuli nakrájíme na kostky 4 × 4 mm, papričky habanero a jalapeňos nakrájíme na kostičky 3 × 3 mm, jemně nasekáme koriandr bez stonků a vše vložíme do misky. Přidáme vyloupaná avokáda bez pecek a a vše rozšťoucháme pomocí šťouchadla na brambory. Nakonec přidáme sůl a limetovou šťávu.

Salsa Roja

  • 8 rajčat
  • 3 větší cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 6 celých papriček jalapeňos
  • 1 polévková lžíce římského kmínu
  • sůl na dochucení

Rajčata, česnek, cibuli a jalapeňos bez stopky dáme do předehřáté trouby na 210 stupňů Celsia péct na 30 minut. Po upečeni vložíme zeleninu z trouby do hrnce a přidáme půl litru vody. Dochutíme římským kmínem a solí a vaříme 5 minut. Poté rozmixujeme.

Ceviche marinované krevety

Ceviche

Na 8 porcí: 

  • 800 g mražených nevařených vyloupaných krevet
  • 500 ml limetové šťávy

Rozmrazené zcezené krevety naložíme do limetové šťávy, necháme marinovat přibližně 12 h a pak opět zcedíme.

Ceviche dáme do misky a k tomu přidáme najemno nakrájené rajče, okurku, červenou cibuli a koriandr. Vše zamícháme a rozdělíme do skleniček nebo misek. Servírujeme s měsíčkem limety a kouskem čerstvého avokáda.

Dortík s třímlékovým přelivem

Na třímlékový přeliv (Tres leches):

  • salko 397 g (jedna plechovka)
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany
Tres leches neboli třímlékový dezert

Na 9 dortíků (One pound cake):

  • 3 vejce 
  • 52 ml mléka 
  • 6 ml vanilkové esence
  • 200 ml smetany
  • 150 g hladké mouky
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 150 g cukru krystal
  • 185 g másla pokojové teploty

V misce si smícháme vejce, mléko a vanilkovou esenci. V druhé misce spojíme dohromady mouku, kypřicí prášek, sůl a cukr. Promícháme a při stálém míchání pomalu přidáváme vejce s mlékem, esencí a máslem. Pět minut šleháme.
Těsto nalijeme do malé silikonové formy (např. forma na malé bábovky nebo yorkshire pudding) a pečeme na 170 stupňů po 25 minut. Během pečení si smícháme salko, mléko a smetanu na třímlékový přeliv.

Po upečení minibábovky vyjmeme ze silikonové formy a každou porci zvlášť vložíme do misky o trošku větší, než je bábovka sama. Přelijeme tres leches přelivem zhruba do poloviny. Servírujeme se šlehanou smetanou a čerstvou pomerančovou kůrou.

Podívejte se na přípravu jihoamerické speciality ceviche:

23. října 2014

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...