Tvarohové knedlíky s jahodovou, nebo meruňkovou omáčkou
podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont
Na 4 porce:
- 400 g tvarohu
- 2 ks žemle
- 120 ml mléka
- 2 ks vejce
- 120 g hrubé mouky
- 600 g jahod nebo meruněk
- 80 g cukr moučka
- vanilkový cukr
- špetka soli
Z mouky a žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, tvarohu,soli a vajec uděláme těsto.
Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve vařící vodě. Při vaření knedlíčky odlepujeme ode dna, aby se nám nepřipálily.
Mezitím si ze 400 g očištěných a nakrájených jahod, nebo meruněk (oloupaných) a poloviny cukru uvaříme omáčku. Ovoce dáme do hrnce s vodou tak, aby bylo ponořené, zahříváme do 80 °C a pomalu mícháme do změknutí. Přidáme druhou polovinou cukru, vanilkový cukr a necháme vše rozpustit. Hmotu rozmixujeme a dáme vychladit.
Uvařené knedlíčky vyjmeme, pokládáme na střed talíře a kolem nich nalijeme omáčku, kterou dozdobíme nakrájeným zbytkem ovoce a čerstvou mátou. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem.
Vanilkové rizoto s ovocem
podle receptu šéfkuchaře restaurantu Fregatta
Na 1 porci:
- 50 g rýže arborio nebo carnaroli
- 125 ml plnotučného mléka
- 1/4 vanilkového lusku
- 40 ml smetany
- 25 g másla
- 20 g cukru krystal
- ovoce podle potřeby
Na másle orestujeme rýži arborio nebo carnaroli, zalijeme plnotučným mlékem tak, aby rýže byla ponořena. Rozřízneme vanilkový lusk a jeho semínka i lusk samotný přidáme do mléka.
Necháme vše pomalu hřát pod pokličkou na co nejmenším plamenu. Zkoušíme rýži, dokud není al dente, v případě potřeby přidáme ještě mléko. Jakmile je rýže skoro hotová, přidáme malé množství mléka.
Po uvaření rozdělíme na talíře a ozdobíme ovocem, které máme k dispozici. Pevnější ovoce přidáme k rizotu už během vaření. Dozdobíme lístky máty nebo meduňky.
Zkuste si upéct také voňavý linecký koláč s jahodami po italsku:
14. srpna 2012 |
Kuřecí prsíčka plněná meruňkami
podle receptu šéfkuchaře hotelu Horizont
Na 4 porce:
- 600 g kuřecích řízků
- chilli omáčka
- 120 g meruněk
- olivový olej
- koření na kuře
- 400 g kuskusu
- kedlubna
- cuketa
- mrkev
- 200 ml smetany
- sůl
- pepř
- 40 g mozzarelly
- hořčice
- 60 g másla
Maso odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozzarellou a meruňkami, okořeníme kořením na kuře.
Kuskus připravíme podle obvyklého receptu. Očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na olivovém oleji a smícháme s kuskusem a dochutíme podle potřeby. Maso orestujeme na přepuštěném másle po obou stranách. Jakmile je maso hotové, z výpeku si připravíme omáčku z hořčice, vína, smetany a chilli omáčky. Na talíř dáme kuskus, přidáme omáčku a na to klademe maso, které dozdobíme čerstvými bylinkami.
Kuřecí prso na citronovém pepři se salátem z avokáda, jahod a polníčku
podle šéfkuchaře restaurace Na Krásné vyhlídce v Praze
Na 4 porce:
- 600 g kuřecích prsou
- citronový pepř
- šalvěj, tymián,oregano
- mořská sůl
- olivový olej
Salát:
- 2 zralá avokáda
- 200 g jahod
- 200 g polníčku
Na zálivku:
- 10 g medu
- 50 ml olivového oleje
- 20 ml balsamikového octa
- 1/2 chili (můžeme vynechat)
- sůl
- Kuřecí prsa potřeme olivovým olejem, přidáme citronový pepř a nasekané bylinky a ogrilujeme.
- Nakrájíme si jahody a avokádo, očistíme polníček.V olivovém oleji rozmícháme balsamikový ocet med a chilli papričku, lehce osolíme.
- Salát promícháme se zálivkou a poklademe na něj grilovaná kuřecí prsa.
Džem, nebo marmeláda z pekárny
- 1 kg čerstvého ovoce
- 2 lžičky kyseliny citrónové
- cukr
- 1 Gelfix (nebo želírovací cukr)
Omyté, případně vypeckované a čisté ovoce dáváme do formy pekárny na malé kousky pokrájené, alespoň na půlky podle druhu ovoce. Rybíz, angrešt a podobné ovoce je nutné rozmixovat. Můžeme použít Gelfix, nebo vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr. Dbejte na pokyny na sáčku, důležitý je zejména poměr ovoce a cukru.
Nakrájené kousky ovoce vložíme do formy, kde musí být hnětače. Posypeme cukrem, Gelfixem a kyselinou citronovou a spustíme program Džem / Marmeláda.
Po ukončení programu ihned formu vyjmeme a lijeme džem do připravených, čistých sklenic. Nesmí se plnit až po samý okraj. Hned uzavíráme jedním otočením víčka, aby se víčko chytlo, a po deseti minutách víčko dotáčíme a po úplném zchladnutí ukládáme do chladna.
Nemáte pekárnu? Tak si udělejte jahodovou marmeládu podle obrazového návodu krok za krokem nebo podle následujícího videa:
11. října 2013 |