Mléko nemusíte jenom pít: zkuste tartaletku nebo quiche se slaninou

  0:46
Bez mléka a výrobků z něj si málokdo z nás dovede představit vaření. Oslavuje ho i právě probíhající kulinární festival MilkParade a při té příležitosti se s námi o své recepty z mléka a smetany podělili dva špičkoví šéfkuchaři.

Čokoládová tartaletka | foto: www.milkparade.cz

Čokoládová tartaletka

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

MilkParade

V rámci festivalu připravili šéfkuchaři vybraných restaurací speciální  "mléčné" menu za zvýhodněnou cenu. Seznam zapojených restaurací a další informace najdete zde.

Zpracování mléka

Křehké těsto:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 210 g hladké mouky
  • citronová (limetková) kůra
  • špetka soli a vanilky

Náplň:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa 60-70 %)
  • 400 g smetany (obsah tuku 30 %)
  • 30 g medu (cca 1 lžíce)
  • 50 g másla
  • Likér (kávový, amaretto, pomerančový…)

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní hmotu a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme tartaletkové formičky a upečeme při 180°C dozlatova.  
  2. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme máslo a med. Stáhneme z plotny a přisypeme čokoládu nasekanou nadrobno a vymícháme do hladkého, tekutého krému. Poté vyšleháme ponorným mixérem.
  3. Těsto vyklopíme z formiček, naplníme teplým krémem, necháme vychladit. Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým ovocem.

Quiche Lorraine

podle Michala Nikodéma, šéfkuchaře Ola kala bistro v Praze

Quiche Lorraine se salátkem

Suroviny (na korpus 25 cm v průměru):

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g měkkého másla
  • 4 vejce
  • 200 g slaniny
  • 160 g francouzského sýru (např. gruyere)
  • 4 větší šalotky
  • snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany 30%
  • sůl, pepř, muškátový květ

  1. Z mouky, másla vejce a špetky soli vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.
  2. Šalotku nakrájíme najemno a orestujeme se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme.
  3. Vystydlou směs dáme na těsto, přidáme sýr na kostky a zalijeme zálivkou ze sladké a zakysané smetany, 3 vajec a koření. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, s listovými saláty.

Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty

Podle šéfkuchaře restaurace v hotelu Alexandria v Luhačovicích

Terinka z kozího sýra

Pro 5 osob:

  • 250 g kozího sýru
  • 250 g čerstvého chřestu
  • 150 g sušených rajčat
  • 150 g čerstvé červené řepy
  • 1/2 plátku želatiny
  • bylinky

  1. Zelený a bílý chřest uvaříme v osolené vodě a necháme zchladit. Do vývaru přidáme 1/2 plátku želatiny (dle návodu tak, aby hmota po vychladnutí ztuhla), nakrájený chřest a sušená rajčata.
  2. Do malých tvořítek vlijeme na dno část hmoty, na ni vložíme plátek kozího sýru a zalijeme po okraj. Po ztuhnutí vyklopíme krátkým ponořením formy do teplé vody. Zdobíme růžičkami červené řepy.

 

Domácí jahodový knedlíček

podle šéfkuchaře restaurantu Alexandria v Luhačovicích

Domácí jahodový knedlíček

Pro 5 osob:

  • 375 g mouky
  • 1 vajíčko
  • 175 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krystal
  • 250 g jahod
  • na ozdobu: máslo, tvaroh, cukr

  1.  Do misky dáme hrubou mouku, špetku soli, žloutek a kvásek, který jsme si připravili z mléka, kvasnic a lžičky cukru. Dle potřeby přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které necháme kynout. 
  2. Tvoříme malé knedlíčky a plníme je čerstvými jahodami. Po uvaření ve vroucí vodě je sypeme tvarohem s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

Máte chuť na šťavnaté maso? Upečte si králíka s hořčicí na smetaně podle receptu Dity P. :

27. září 2013

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....