Pečený jehněčí hřebínek, povidlové perky a další slovenské lahůdky

  2:23
Slovensko, to je padesát tisíc kilometrů čtverečních gastronomických zážitků. Díky své geografické poloze se vždycky mohlo pochlubit kuchyní mnoha chutí, vůní a barev. Tak proč si její kousek nevzít i k sobě domů?

Pečený jehněčí hřebínek se špenátem a kukuřičnými vdolečky | foto: Slovak Tourism

Pečený jehněčí hřebínek na rozmarýnu a listovém špenátu s kukuřičnými vdolky

Příprava 15 minut, vaření 30 minut
Porce pro 4-6 osob:

  • 800 g jehněčího hřebínku
  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl, pepř
  • 4 stroužky česneku

Na kukuřičné vdolečky:

  • 400 g mražené kukuřice
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • majoránka, sůl, pepř

1. Jehněčí hřebínek osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a na oleji prudce opečeme ze všech stran. Dáme do alobalu a 8-10 minut pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C. Na výpeku osmažíme cibuli, přidáme listový špenát a zlehka orestujeme, ochutíme solí, pepřem a česnekem.

2. Kukuřičné vdolečky připravíme tak, že rozmixujeme uvařenou mraženou kukuřici, přidáme hladkou mouku, dvě vejce, sůl, majoránku a pepř. Z této směsi na oleji pečeme vdolky. Je možné je upéct i v troubě, ale pak musíte pohlídat, abyste je nevysušili.

Vepřový paprikáš s haluštičkami

Příprava 80 minut, vaření 60 minut
Porce pro 4-6 osob

Paprikáš:

Vepřový paprikáš s haluškami
  • 500 g vepřového masa
  • 1 cibule
  • olej
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • vývar z kostí
  • 1 zelená paprika
  • 3 rajčata
  • 10 g hladké mouky

Haluštičky:

  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • voda
  • 20 g másla

1. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme mletou papriku a na kostičky nakrájené maso. Osolíme, krátce opečeme, podlijeme vývarem a podusíme doměkka. Přidáme očištěnou pokrájenou papriku a rajčata. Když změknou, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zředíme vývarem a provaříme.

2. Na haluštičky v misce zpracujeme prosetou mouku s vejcem, solí a vodou na vláčné těsto. Z těsta protlačujeme přes cedník do vroucí osolené vody nočky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené. Scedíme je přes umytý cedník a v misce polijeme máslem, aby se neslepily.

Pečená husa

Pečená husa s lokšemi

Příprava 30 minut, vaření 180 minut
Porce pro 4 osoby:

  • mladá husa (do 4 kg )
  • 2 jablka
  • 100 ml smetany
  • drcený kmín
  • sůl
  • mléko na smytí soli a kmínu

1. Vyčištěnou, omytou a osušenou husu alespoň 12 hodin před pečením důkladně zvenku i zevnitř nasolíme, pokmínujeme a odložíme na chladné místo. Než ji dáme péct, sůl i kmín smyjeme mlékem.

2. Do břišní dutiny vložíme umytá rozkrojená jablka a posypeme ji znovu drceným kmínem. Husu položíme na mřížku do keramického pekáče prsy dolů, podlijeme vodou, propícháme vidličkou a pečeme odkrytou v předehřáté troubě při teplotě 170 °C asi dvě až tři hodiny.

3. Během pečení poléváme podle potřeby vlastní šťávou. Pak slijeme polovinu výpeku, husu otočíme a dopečeme. Na závěr pečení ji vícekrát potřeme smetanou a pak pět minut prudce dopečeme při 200 °C. Maso získá vynikající chuť a pěknou barvu.

Bramborové lokše

Příprava 40 minut, opékání 6 minut
Porce pro 4 osoby:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • husí sádlo na omaštění

1. Dáme vařit brambory ve slupce. Vodu mírně osolíme. Když jsou uvařené, vodu slijeme a brambory necháme chladnout (klidně i den předem).

2. Studené brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme na vál. Po oloupání a nastrouhání by nám mělo zůstat asi 700 g brambor, do kterých zlehka přisypeme cca 300 g hladké mouky a vypracujeme tvárné a nelepivé těsto. Pokud by mouky bylo moc, mohlo by se stát, že lokše budou tvrdé.

3. Z těsta uděláme váleček, ten pokrájíme na kousky, ze kterých vyválíme tenké placky. Při válení je důležité těsto podsypávat moukou. Opékáme z obou stran nasucho na pánvi, mouku odstraňujeme, aby se nepřepalovala.

4. Ještě horké potřeme rozpuštěným husím sádlem z obou stran a klademe na talíř na sebe a přikryjeme je porcelánovou mísou. Krásně se provoní a zvláční.

Povidlové perky (taštičky)

Taštičky s povidly

Příprava 45 minut, vaření 20 minut
Porce pro 4-6 osob:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • 1 vajíčko
  • špetka soli
  • hustá povidla
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla na polití
  • osmažená strouhanka, mák, ořechy, tvaroh nebo skořicový cukr jako drobenka

1. Mouku, vodu a vajíčko se špetkou soli smícháme a vypracujeme, necháme asi 20-30 minut odstát. Těsto by mělo mít hustší konzistenci. Pak ho vyválíme na tloušťku asi 3 mm a formičkou vykrájíme kolečka nebo čtverce. Na každý položíme čajovou lžičku povidel a pevně uzavřeme.

2. Perky vhodíme do vroucí vody a necháme asi 3-4 minuty vařit, dokud nevyplavou nahoru. Pak je vybereme, vložíme do misky, polijeme máslem a posypeme drobenkou podle chuti.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...