Silvestrovské menu: rýžové koule, lososová terina a banánové muffiny

  0:16
Silvestrovský večer je svátkem mlsalů. Klasikou jsou chlebíčky a jednohubky. V kombinaci chutí a surovin se v tento veselý den nemusíte omezovat. Překvapte přátele pochoutkami, které ještě neokusili. Stanete se hvězdou posledního večírku v roce.

Smažené rýžové koule | foto: Profimedia.cz

Smažené rýžové koule

Příprava 30 minut, chlazení 2 hodiny, smažení 20 minut

Asi 20 kuliček:

  • 1/2 střední cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 500-600 ml kuřecího, nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • 5 lžic strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané natě z jarní cibulky
  • 1 lžička čerstvé bazalky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 vejce
  • hladká mouka na obalení
  • olej
  • vypeckované černé olivy

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme ji v hrnci na másle a přisypeme rýži. Společně minutu opékáme, zalijeme vývarem a pomalu vaříme asi 16-18 minut.
2. Rýži stáhneme z plamene, dochutíme solí, vmícháme parmazán, cibulku, bazalku, rajský protlak a vejce.
3. Směs necháme zchladnout a odložíme na hodinu do chladu.
4. Ze směsi lžící nebo malou sběračkou oddělujeme kousky hmoty. Navlhčenýma rukama zformujeme do kuliček, které obalíme v hladké mouce a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
5. Osmažené kuličky necháme okapat na papírových ubrouscích a ozdobíme olivou.

NÁŠ TIP: Nakrájejte na malé kostičky mozzarellu, nebo jiný sýr a zabalte je do rýžové směsi. Kuličky můžete také obalit v mouce, vejci a strouhance.

Rolky s fíky

Rolky s fíky

Příprava 15 minut
Chlazení 1 hodina

Na12 rolek:

  • 3 sušené fíky
  • 12 plátků pršutu nebo sušené šunky
  • 200 g čerstvého krémového sýra

1. Fíky rozkrájíme na čtvrtiny.
2. Na každý plátek pršutu rozdělíme po lžičce sýru, přidáme čtvrtinu fíku a srolujeme.
3. Uložíme do uzavíratelné nádoby a dáme alespoň na hodinu vychladit.

NÁŠ TIP: Rolky můžete připravit i s čerstvým kozím sýrem.

Toast s rokfórem a hruškou

Toast s rokfórem a hruškou

Příprava 20 minut
Vaření 30 minut

Porce pro 4 osoby:

  • 2 menší hrušky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 ml sladšího bílého vína
  • kousek skořicové kůry
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 celozrnné kaiserky / housky
  • 2 hrsti rukoly
  • 200 g rokfóru nebo sýra s modrou plísní
  • 100 g vlašských ořechů
  • máslo na pomazání
  • brusinky na ozdobení

1. Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Vložíme je do hrnce, zalijeme citronovou šťávou, vínem, přidáme koření, med a dolijeme vodou tak, aby byly ponořené. Na malém plameni hrušky uvaříme do poloměkka. Uvařené čtvrtky rozpůlíme.
2. Vršky kaiserek seřízneme a pečivo rozkrojíme. Troubu nahřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Rukolu omyjeme a osušíme. Sýr rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme, ořechy přelámeme na menší kousky.
4. Rozříznuté kaiserky pomažeme trochou změklého másla, rozdělíme na ně ořechy a sýr a zapékáme asi pět minut v troubě.
5. Hotové toasty ozdobíme plátky hrušek, rukolou, brusinkami a ihned podáváme.

NÁŠ TIP: Zbylou tekutinu z hrušek nevylévejte. Svařte ji na sirup, uschovejte v chladu ve skleněné lahvičce a použijte k ochucení pudinku, zmrzliny nebo ovocného salátu.

Bramborový krém

Bramborový krém

Příprava 30 minut
Vaření 30 minut

Porce pro 4 osoby

  • 500 g brambor
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžičky kaviáru
  • čerstvá petrželka

1. Oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm cibuli, přihodíme brambory, ochutíme solí a pepřem a necháme pod pokličkou podusit asi pět minut.
3. Přilijeme horký vývar a povaříme doměkka. Polévku stáhneme z plamene a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu a znovu krátce promixujeme.
4. Dochutíme solí a pepřem, rozdělíme na jednotlivé porce. Do každé porce dáme zakysanou smetanu a kaviár a ozdobíme čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP: Orestujte nakrájené žampiony na troše sádla, nebo másla a ozdobte jimi polévku namísto kaviáru.

Lososová terina

Lososová terina

vaření 10 minut příprava 30 minut
chlazení 12 hodin

  • 250 g filet z lososa
  • 2 citrony
  • olej na vymazání
  • 600 g krémového sýra
  • 150 g másla
  • 1 lžička nasekaného kopru
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • jarní cibulka
  • 1 lžíce jiker z lososa
  • černý sezam
  • 1 lžíce kaparů

1. Filet z lososa podusíme asi 10 minut, rozmačkáme vidličkou, osolíme a opepříme. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
2. Formu na chlebíček vymažeme olejem a vyložíme větším kusem potravinové fólie, aby její část přesahovala přes formu.
3. Sýr vyšleháme se změklým máslem, třetinu oddělíme. Do sýra vmícháme citronovou kůru, kopr a lžíci pažitky.
4. Zbylou třetinu sýra vyšleháme s lososem a dvěma lžičkami citronové šťávy.
5. Lžící nebo cukrářským sáčkem střídavě vrstvíme do formy sýr s koprem a sýr s lososem.
6. Formu zakryjeme přesahujícími částmi fólie a necháme v chladu odležet 12 hodin.
7. Vychlazenou terinu vyklopíme na talíř a ozdobíme zbylou nasekanou pažitkou, pokrájenou jarní cibulkou, jikrami, sezamem a nasekanými kapary. Podáváme s měsíčky citronu a bílou bagetou nebo toasty.

NÁŠ TIP: Dno formy můžete vyložit plátky uzeného lososa a na něj střídavě vrstvit náplně.

Banánové muffiny

Příprava 20 minut
Pečení 20 minut

Banánové muffiny

Na 12 kousků:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 3 menší zralé banány
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • lentilky na ozdobení

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Do mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva, promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. V jiné misce promícháme mléko, jogurt a vejce. Banány rozmělníme vidličkou, lžíci banánů oddělíme a promícháme s tvarohem a moučkovým cukrem a odložíme zakryté potravinovou fólií do chladu.
3. Zbylé banány vmícháme do vaječné směsi a lžící promícháme se suchými ingrediencemi.
4. Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
5.Muffiny necháme vychladnout na mřížce a před podáváním ozdobíme tvarohem a lentilkami.

NÁŠ TIP:Muffiny můžete připravit z celozrnné mouky a osladit těsto medem nebo javorovým sirupem.

Muffiny s ořechy a čokoládou

Muffiny s ořechy a čokoládou

Příprava 20 minut
Pečení 20 minut
Dokončení 20 minut

Na 12 muffinů:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 140 g cukru krupice
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g čokolády na vaření
  • 6 lžic oleje
  • 2 velká vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 4 lžíce mléka

Na krém:

  • 100 g hořké čokolády
  • 120g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • cukrářské zdobení

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. 2. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a sodou, přimícháme cukr. Ořechy a čokoládu nadrobno nasekáme a promícháme s moukou. V jiné misce prošleháme olej s vejci, přidáme zakysanou smetanu a mléko.
3. Obě směsi promícháme lžící a rozdělíme do papírových košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
4. Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji zchladnout. Změklé máslo vyšleháme, přišleháme moučkový cukr a po lžících rozpuštěnou čokoládu.
5. Cukrářský sáček naplníme krémem a ozdobíme jím vychladlé muffiny. Posypeme cukrářským zdobením.

NÁŠ TIP: Do krému přišlehejte lžíci rumu nebo koňaku.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

25 min

Skvělá a zábavná chuťovka.

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

20 min

Báječná chuťovka na každou oslavu.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...