Gastrotipy: Znojmo láká na víno a jazz, Praha na michelinskou kuchařku

  1:00
Jestli jste po svátcích hojnosti nezanevřeli na dobré jídlo, můžete se i v lednu těšit na spoustu zajímavých gastronomických událostí. Jednou z nich je například pražská návštěva michelinské kuchařky Reine Sammutové. Prožít můžete také masopust ve skanzenu, setkání jazzu s vínem nebo celorepublikový festival jídla.
Speciality michelinské kuchařky Reine Sammutové budete moci ochutnat od 7. do

Speciality michelinské kuchařky Reine Sammutové budete moci ochutnat od 7. do 12. ledna v pražské restauraci Avantgarde. | foto: Restaurant Avantgarde

Týden michelinské kuchyně

Uprostřed zimy zalije pražskou restauraci Avantgarde slunce. Hostem ve zdejší kuchyni bude michelinská kuchařka, Francouzka Reine Sammutová, o níž se říká, že servíruje slunce na talíři. V týdnu od 7. do 12. ledna se budou podávat čtyř až osmichodová menu, jejichž složení bude opravdu pestré. Hostům budou nabízeny pečlivě vybrané a uvařené lahůdky, tak jako je tomu v michelinskými hvězdami ověnčené restauraci Auberge La Fenière samotné Reine Sammutové. Více ZDE.

Masopust na Veselém Kopci

Tradiční masopust ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska

Jen co skončily vánoční svátky, přiblížilo se masopustní období, které přináší do zimních měsíců radost a veselí prostřednictvím tradičních slavností a typických českých pokrmů. Ani na Veselém Kopci u Hlinska tomu nebude jinak. V sobotu 12. ledna na vás čeká kromě prohlídky skanzenu a zhlédnutí tradiční masopustní obhlídky také spousta dobrot. Podávat se budou zabijačkové pochutiny z Hospody Na vejměnku, která je součástí areálu. Více ZDE.

Grand Restaurant Festival

Interiér restaurace (Ilustrační snímek)

Nejlepší restaurace z celé České republiky, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant 2013, nabídnou od poloviny ledna až do konce února svá vytříbená menu za festivalové ceny. Tento ojedinělý festival plný nezapomenutelných chutí nabídne například nejlepší jídlo od maminky, speciality šéfkuchaře, sezonní potraviny, lokální receptury, degustační menu a mnoho dalšího. Více ZDE.

Znojmo v zajetí jazzu a vína

Znojmo

Propojení kouzelného prostředí středověkého města, moderní hudby a lahodného vína nabídne od 15. do 20. ledna již pošesté znojemský Jazz Fest. Hudební vystoupení obohatí degustace vín z několika vybraných vinařství. A také znojemské restaurace si pro své hosty připraví speciální jazzová menu. Více ZDE.

Máslo opravdu zblízka

V Muzeu másla Máslovice je do 27. ledna k vidění betlém vyrobený z 25 kg.

Muzeum másla v Máslovicích nabízí svým návštěvníkům i v roce 2013 stálou interaktivní expozici, ve které je možné většinu exponátů také prakticky vyzkoušet. Jedná se o různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalů na máslo. Do 27. ledna je navíc v muzeu k vidění ojedinělý betlém vyrobený z 25 kilogramů másla. Více ZDE.

Tipy, kam za dobrým jídlem a pitím po celé České republice, najdete na www.gastronaut.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...