Švestky třikrát jinak: marinované, jako omáčka k masu i v perníku

  8:02
Jednou z nejbáječnějších chutí podzimu jsou švestky, slívy neboli kadlátka. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě utržené ze stromu, ale když se úroda vydaří, najdou spoustu využití v kuchyni. A to nejen do buchet nebo povidel, ale třeba také jako rafinovaný předkrm nebo v podobě omáčky k masu.

Podzim a švestky patří k sobě. Vychutnejte si je třeba s masem nebo v perníku. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Marinované švestky na salátovém lůžku

Marinované švestky na salátovém lůžku

Množství: pro 4 osoby

  • 16 sušených švestek
  • 16 čerstvých švestek na ozdobu
  • 16 plátků anglické slaniny
  • koňak

1. Sušené švestky nejprve povaříme v koňaku, zcedíme a zabalíme do slaniny. Pak je dáme péct do trouby na 180 stupňů na 5 až 10 minut.

2. Po upečení servírujeme švestky ve slanině na salátovém lůžku, přidáme čerstvé švestky pokrájené na plátky.

Tip: Vyzkoušejte i bezmasou variantu, kdy vynecháte slaninu. Přidat můžete naopak ořechy a brusinky či opečený toast.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovou omáčkou

Vepřová panenka na švestkách

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g vepřové panenky
  • 32 ks sušených švestek
  • 4 dcl červeného vína
  • cukr
  • švestková povidla
  • 20 g másla

1. Do vepřové panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany.

2. Zalijeme červeným vínem, přidáme sušené švestky, krátce provaříme a zahustíme švestkovými povidly.

3. Švestkovou omáčkou přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

TIP: Šéfkuchař Jan Barták doporučuje jako přílohu jasmínovou rýži nebo opečené brambory a celou porci ozdobit snítkou rozmarýnu.

Švestkový perník

Švestkový perník
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku povidel
  • 1 hrnek cukru
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • sušené švestky podle chuti
  • máslo na vymazání
  • mouka na vysypání

1. Ve větší míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku. Přidáme na jemno nasekané sušené švestičky, vejce, olej, mléko a švestková povidla. Vše promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

2. Perník pečeme na 200°C asi 30 minut.

3. Po upečení jej můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou na vaření nebo citronovou polevou. Před podáváním zdobíme čerstvými švestkami nebo snítkou máty.

Recepty připravil šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů Jan Barták.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...