Marinované švestky na salátovém lůžku
Množství: pro 4 osoby
- 16 sušených švestek
- 16 čerstvých švestek na ozdobu
- 16 plátků anglické slaniny
- koňak
1. Sušené švestky nejprve povaříme v koňaku, zcedíme a zabalíme do slaniny. Pak je dáme péct do trouby na 180 stupňů na 5 až 10 minut.
2. Po upečení servírujeme švestky ve slanině na salátovém lůžku, přidáme čerstvé švestky pokrájené na plátky.
Tip: Vyzkoušejte i bezmasou variantu, kdy vynecháte slaninu. Přidat můžete naopak ořechy a brusinky či opečený toast.
Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovou omáčkou
Množství: pro 4 osoby
- 800 g vepřové panenky
- 32 ks sušených švestek
- 4 dcl červeného vína
- cukr
- švestková povidla
- 20 g másla
1. Do vepřové panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany.
2. Zalijeme červeným vínem, přidáme sušené švestky, krátce provaříme a zahustíme švestkovými povidly.
3. Švestkovou omáčkou přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.
TIP: Šéfkuchař Jan Barták doporučuje jako přílohu jasmínovou rýži nebo opečené brambory a celou porci ozdobit snítkou rozmarýnu.
Švestkový perník
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku povidel
- 1 hrnek cukru
- 1 balíček prášku do perníku
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- sušené švestky podle chuti
- máslo na vymazání
- mouka na vysypání
1. Ve větší míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku. Přidáme na jemno nasekané sušené švestičky, vejce, olej, mléko a švestková povidla. Vše promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
2. Perník pečeme na 200°C asi 30 minut.
3. Po upečení jej můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou na vaření nebo citronovou polevou. Před podáváním zdobíme čerstvými švestkami nebo snítkou máty.
Recepty připravil šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů Jan Barták.