Kokosová bábovka, švestkový koláč a další pečené dobroty z Jarmarku

  0:01
Kdo z vás byl v sobotu na Jarmarku v pražských Holešovicích, možná si nenechal ujít možnost ochutnat domácí bábovku, koláče nebo řezy, které pro návštěvníky a návštěvnice akce upekly redaktorky a spolupracovnice OnaDnes.cz. Jestli vám chutnaly, zkuste si je upéct také podle našich vyzkoušených receptů.
Návštěvnice Jarmarku mohly koupí zákusku podpořit Nadaci Terezy Maxové dětem a bábovka, koláče i řezy šly v sobotu doslova na dračku... (ilustrační snímek)

Návštěvnice Jarmarku mohly koupí zákusku podpořit Nadaci Terezy Maxové dětem a bábovka, koláče i řezy šly v sobotu doslova na dračku... (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Petra: Kokosová bábovka

  • 4 vejce
  • 140 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g kokosové moučky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml mléka

1. Tuk umícháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme jeden žloutek po druhém. Poté přidáme kokosovou moučku, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce zamícháme tuhý sníh z bílků.

2. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a pomalu pečeme v předehřáté troubě.

3. Upečenou bábovku necháme vychladnout a poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Pavla: Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 Hera
  • 150 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 6 větších jablek
  • rozinky
  • vlašské ořechy
  • 4 bílky
  • 2 lžícei moučkového cukru

1. Z prvních pěti surovin vypracujeme těsto. Oddělíme čtvrtinu těsta a dáme do mrazáku.

2. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozválíme nebo rukama namačkáme zbylé těsto. Na těsto nastrouháme jablka, přidáme rozinky a na vále rozdrcené vlašské ořechy. Pak na řezy rozetřeme tuhý sníh ze 4 bílků se dvěma lžícemi moučkového cukru a navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu asi 25 až 30 minut.

Bára: Dýňové žíhání s čokoládou

Dýňový koláč

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla + na vymazání
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce vody

Na náplň:

  • 1 kg oloupané dýně (bez semínek)
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 150 g čokolády (70%)
  • 2 vejce
  • 2 lžičky koření (mletá skořice, nové koření, hřebíček, zázvor)

1. Dýni nakrájíme na kousky, rozložíme na plech s pečicím papírem a pečeme přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout.

2. Mezitím propracujeme suroviny na těsto do jemné hmoty a vložíme na 30 minut do ledničky.

3. Formu na koláč (průměr 27 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta vyválíme plát, rozložíme do formy a ořízneme přesahující okraje.

4. Čokoládu nalámeme na kousky a rozložíme na dno koláče.

5. Pečenou dýni rozmixujeme spolu s vejci, kondenzovaným mlékem a kořením do hladké hmoty. Krém nalijeme na čokoládu a povrch urovnáme.

6. Pečeme při 180 °C přibližně 1 hodinu 30 minut, dokud těsto na krajích není zlaté. Před porcováním necháme zcela vychladnout.

Tip: Povrch krému můžete před pečením ještě posypat hoblinkami čokolády nebo mletými ořechy. Podávat můžete ozdobené lžičkou kysané smetany a špetkou kakaa.

Monika: Švestkový koláč

Františkánský švestkový koláč
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 5 lžic másla (rozpuštěného)
  • citronová kůra
  • 1 kg vypeckovaných a rozpůlených švestek

Na drobenku:

  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kokosu

1. Smícháme smetanu, cukry, vejce a máslo, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.

2. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a navrch pokládáme švestky. Pak posypeme koláč drobenkou.

3. Pečeme zhruba 30 minut na 190 °C.

Johana: Cuketová buchta s čokoládovou polevou

Cuketová čokoládová buchta s polevou
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 kg nastrouhané oloupané cukety
  • 2 dcl oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 prášek do pečiva
  • čokoládová poleva

1. Smícháme vejce, olej, všechen cukr a strouhanou cuketu. Přidáme kakao a skořici a promícháme. Nakonec přidáme prosátou mouku, do které jsme vmíchali prášek do pečiva.

2. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut.

3. Buchtu necháme vychladnout a polijeme rozehřátou čokoládovou polevou.

Tip: Do těsta můžeme přidat podle chuti rozlámanou čokoládu, oříšky, rozinky nebo brusinky.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....