Čtenářský recept: Krůtí prsa na kávě s limetou

  11:42

Krútí prsa na kávě s limetou | foto: Martin S.pro iDNES.cz

Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 porce

  • 1 kg krůtích prsou

Na marinádu:

  • hrst lístků čerstvé máty
  • 1/2 kůry z jedné limety
  • 8 kávových zrn pražených
  • 1 ližička soli
  • mletý pepř
  • 0,5 dcl tuzemského rumu
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Příloha:

  • 1 kg brambor
  • 2 větší větvičky libečku
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 svazek jarní cibulky
  • sůl a pepř dle potřeby
  • 1 lžíce hnědého cukru

1. Nejprve si připravíme marinádu: Na začátek vložíme do mísy kde budeme maso marinovat všechny tekuté ingredience jako je voda, rum, jogurt a olivový olej, ty spolu vyšleháme aby se nám krásně vše spojilo, dále nakrájíme mátu na tenoučké proužky a k mátě si nastrouháme kůru z poloviny jedné lunetky, vše promícháme a dále do mísy vložíme kávová zrna, která jsme si předtím lehce rozmačkali v hmoždíři a na úplný závěr přisypeme sůl a pepř, takto připravenou marinádou potřeme maso. Grilujeme.

2. Maso nakrájíme na plátky, záleží na každém jak má rád silné plátky, a necháme marinovat nejméně 5 hodin. Tato marináda je letní svěží a určitě se hodí do rozpáleného letního dne, spolu se studenými-vlažnými brambory se zakysanou smetanou a karamelizovanou jarní cibulkou tento pokrm jistě potěší každého strávníka.

3. Brambory vaříme ve slupce spolu s větvičkami libečku. Po uvaření brambory scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na cca 0,5 cm silná kolečka jarní cibulky které opečeme na pánvi a na závěr přisypeme lžíci hnědého cukru a necháme zkaramelizovat.

4. Odstavíme z plotny a nakrájíme si již vychladlé brambory na menší kostičky o velikosti cca 2 cm. Takto nakrájené brambory prosolíme a trošku opepříme, přidáme z pánve jarní cibulku a lehce promícháme, nesmíme moc, abychom brambory nerozdrtili. Takto připravené vlažné brambory naposledy promícháme s jednou zakysanou smetanou.

5. Servírujeme na talíř nejprve brambory na ně položíme plátek grilovaného masa a zdobit můžeme snítkem máty se skrojkem limety.

Tip: K tomuto pokrmu bych doporučil svěží letní růžové víno, nebo suché bílé.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...