Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 porce
- 1 kg krůtích prsou
Na marinádu:
- hrst lístků čerstvé máty
- 1/2 kůry z jedné limety
- 8 kávových zrn pražených
- 1 ližička soli
- mletý pepř
- 0,5 dcl tuzemského rumu
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce olivového oleje
Příloha:
- 1 kg brambor
- 2 větší větvičky libečku
- 1 zakysaná smetana
- 1 svazek jarní cibulky
- sůl a pepř dle potřeby
- 1 lžíce hnědého cukru
1. Nejprve si připravíme marinádu: Na začátek vložíme do mísy kde budeme maso marinovat všechny tekuté ingredience jako je voda, rum, jogurt a olivový olej, ty spolu vyšleháme aby se nám krásně vše spojilo, dále nakrájíme mátu na tenoučké proužky a k mátě si nastrouháme kůru z poloviny jedné lunetky, vše promícháme a dále do mísy vložíme kávová zrna, která jsme si předtím lehce rozmačkali v hmoždíři a na úplný závěr přisypeme sůl a pepř, takto připravenou marinádou potřeme maso. Grilujeme.
2. Maso nakrájíme na plátky, záleží na každém jak má rád silné plátky, a necháme marinovat nejméně 5 hodin. Tato marináda je letní svěží a určitě se hodí do rozpáleného letního dne, spolu se studenými-vlažnými brambory se zakysanou smetanou a karamelizovanou jarní cibulkou tento pokrm jistě potěší každého strávníka.
3. Brambory vaříme ve slupce spolu s větvičkami libečku. Po uvaření brambory scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na cca 0,5 cm silná kolečka jarní cibulky které opečeme na pánvi a na závěr přisypeme lžíci hnědého cukru a necháme zkaramelizovat.
4. Odstavíme z plotny a nakrájíme si již vychladlé brambory na menší kostičky o velikosti cca 2 cm. Takto nakrájené brambory prosolíme a trošku opepříme, přidáme z pánve jarní cibulku a lehce promícháme, nesmíme moc, abychom brambory nerozdrtili. Takto připravené vlažné brambory naposledy promícháme s jednou zakysanou smetanou.
5. Servírujeme na talíř nejprve brambory na ně položíme plátek grilovaného masa a zdobit můžeme snítkem máty se skrojkem limety.
Tip: K tomuto pokrmu bych doporučil svěží letní růžové víno, nebo suché bílé.