Suroviny na 4-5 porcí:
- 1 kg krůtích prsou
- 2 dl kvalitní sójové omáčky
- 0,5 dl rýžového octa
- 1 lžíce solamylu
- na špičku nože koření pěti vůní
- pepř podle chuti
Na salát:
- 4 - 5 salátových okurek
- 0,5 dl rýžového octa
- sůl
- pepř podle chuti
Postup:
1. Krůtí prsa rozkrájíme na co nedelší nudličky široké asi 2 x 2 cm, vložíme do mísy a zalijeme sójovou omáčkou a rýžovým octem a promícháme, pomalu zapracováváme solamyl a koření tak, aby marináda stále zůstala tekutá.
Necháme alespoň 2 hodiny (ale klidně i přes noc) marinovat.
2. Nachystáme si špejle (nejlépe grilovací s ostrým hrotem), které namočíme na chvíli do vody. Na každou špejli napichujeme jeden proužek marinovaného krůtího prsa tak, jako bychom ho špejlí protkávali.
3. Grilujeme na rozpáleném roštu asi 4 minuty z každé strany. Maso už nedosolujeme (sojová omáčka je slaná dost). Pokud je potřeba, je možné přisolit koncem grilování.
4. Sundáme z roštu a servírujeme i se špejlí, ze které můžeme maso pohodlně ukusovat.
5. V mezičase si můžeme připravit salát: okurku oloupeme škrabkou, slupky vyhodíme, okurku dále škrábeme škrabkou na uzoučké proužky a vkládáme do mísy. Přoužky zalijeme rýžovým octem naředěným trochou studené vody, osolíme, opepříme.