Cibulový francouzský koláč quiche
od vedoucí Pavly Matějů
- 350 g špaldové mouky (může být také 200 hladké a 150 špaldové)
- 150 g másla
- 120 ml vlažné vody
- špetka soli
Na náplň:
- 200 g slaniny
- 260 g husté kysané smetany
- 150 g strouhaného tvrdého sýra
- 2 - 3 žloutky
- 6 velkých cibulí
- špetka provensálského koření
- olivový olej na smažení
- mletý pepř
- sůl
- 4 rajčata
1. Z mouky, másla, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto a necháme nejméně hodinu odpočinout v lednici.
2. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na olivovém oleji. Před dokončením přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Osolíme, opepříme, přidáme špetku provensálského koření a necháme zchladnout.
3. K vychladlé cibuli se slaninou vmícháme kysanou smetanu a dva větší či tři menší žloutky. Do směsi nastrouháme tvrdý sýr a zamícháme.
4. Z těsta vyválíme placku a rozporstřeme ji na vymazanou koláčovou formu tak, aby měla zvednuté okraje. Na koláč vylijeme náplň a rovnoměrně ji rozprostřeme. Navrch položíme na plátky nakrájená rajčata a dáme péct do rozpálené trouby.
5. Pečeme cca 35 minut.
Tip: Quiche můžeme podávat teplý i studený.
Celozrnná banánová bábovka
od redaktorky Petry Barochové
- 300 g hladké celozrnné mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g mletých vlašských ořechů
- půl hrnku slunečnicového oleje
- hrnek vlažného mléka
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 2 - 3 banány
- 3 lžíce kakaa
1. Všechny ingredience kromě kakaa a banánů dobře promícháme.
2. Vidličkou rozmačkáme banány, které přidáme do směsi.
3. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbytku přidáme kakao a rozmícháme. Nakonec nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
4. Pečeme asi 35 min na 200°C. Vychladlou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Muffiny s červenou řepou a ořechy
od redaktorky Johany Křížkové
- 200 g hladké mouky
- 100 g červené řepy (nastrouhané nahrubo)
- 1/2 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 120 g hnědého cukru
- 6 lžic oleje
- 200 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 30 g lískových ořechů (nasekaných na kousky)
1. Smícháme v míse oba cukry, vejce, olej, smetanu a řepu.
2. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva a ořechy. Promícháme a lžící plníme směsí otvory v muffinovem pekáči (ne až po okraj).
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Zkoušíme špejlí, jestli už těsto nelepí.
Mrkvový dort
od administrátorky Kavárničky Báry Veselé
- 4 vejce
- 2 hrnky hnědého cukru
- 1 a 1/4 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (je to přibližně 8 až 10 mrkví)
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 - 2 čajové lžičky javorového sirupu
Na polevu:
- 500 gramů fresh sýru (např. Lučina)
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 lžička javorového sirupu
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžičky másla
1. Ve velké míse vyšleháme vajíčka, cukr a javorový sirup. V jiné míse smícháme všechny sypké ingredience a tuto směs pak postupně přidáváme do vyšlehaných vajíček a přidáme olej. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.
2. Dobře promíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca na 170 - 180 stupňů přibližně hodinu a půl (zkoušejte špejlí).
3. Mezitím si připravíme polevu: všechny ingredience dáme do mísy a prošleháme, aby se to hezky spojilo a nebyly tam cucky moučkového cukru.
4. Po vychladnutí dort rozpůlíme podélně, dovnitř natřeme asi tak třetinu polevy, přiklopíme a zbytkem polevy potřeme celý dort. Hotovou nádheru dáme do ledničky a necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Čokoládové DIA sušenky
od Moniky Hrušové
- 2 vejce
- 200 g cukru pro diabetiky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 400 g žitné mouky
- 150 g 70% čokolády
- 150 g bílé čokolády
- špetka soli
- 1 Hera
1. Heru, cukr a vejce utřeme do pěny, pak přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokolády posekáme na drobné kousky a přidáme do těsta.
2. Z těsta vytvoříme kuličky a mírně je rozplácneme na plech.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut.
Sypaný tvarohový koláč
od Báry Buřinské
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice nebo třtinového cukru
- 1 prášek do pečiva
Na nádivku:
- 3 měkké polotučné tvarohy
- 3 vejce
- 1,5 hrnku mléka
- vanilkový cukr
- cukr podle chuti
- + 1/4 másla navrch koláče
1. Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Stranou dáme polovinu směsi. Tu první nasypeme na vymazaný a vysypaný plech.
2. V robotu si připravíme tvarohovou nádivku. Smícháme tvarohy s vejci a s cukrem (množství dejte podle chuti, jak máte rádi). Postupně přiléváme mléko. Nádivka by měla být spíše tekutá.
3. Nalejeme ji na směs a posypeme zbytkem směsi. Nakonec na koláč nastrouháme 1/4 másla.
4. Dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme zhruba 15 - 20 minut.
Tipy: Máte-li rádi skořici, přidejte ji do sypké směsi. Koláč získá zajímavější chuť. Aby se vám máslo dobře strouhalo a netálo v ruce, před strouháním ho nechte pár hodin v mrazáku.