Čas jahod je tu. Nabízíme vám čtyři pádné a sladké důvody ke hříchu

  4:16
Zapomeňte vážení, na jahody mražený, zpíval Schelinger. Takže zaklapněte mrazáky a užijte si naplno nastávající sezonu sluncem provoněných šťavnatých jahod. Nejlepší jsou samozřejmě ty z vlastní zahrádky, na ty si ale ještě budete muset počkat, zato v obchodech už jsou první červené vlaštovky.

Jahodová roláda | foto: Isifa.com

Jahodová roláda

Doba přípravy: 30 minut + 6 - 8 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 50 g másla
  • 6 velkých vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 150 g hladké mouky
  • moučkový cukr
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 kg jahod

1. Troubu předehřejeme na 230 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, mělo by to trvat asi 20 minut. Ke konci šlehání přidáme nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme zchladlé máslo. Do našlehaných vajec s cukrem přimícháme metlou mouku.

2. Těsto rozetřeme na pečicí papír, teplotu v troubě snížíme na 200 °C a pečeme 6 - 8 minut, s tím, že v polovině pečení plech obrátíme.

3. Upečený plát na roládu stáhneme z plechu, poprášíme moučkovým cukrem a otočíme na další pečicí papír. Spodní papír opatrně sloupneme, přiložíme zpět a plát těsta zavineme a necháme zchladnout.

4. Ze smetany a vanilkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Jahody omyjeme, osušíme, polovinu odstopkujeme a pokrájíme na plátky. Roládu rozbalíme, naplníme polovinou šlehačky a plátky jahod a znovu ji svineme. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku, ozdobíme jí roládu a poklademe zbylými celými jahodami a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Máslo můžete nahradit běžným olejem.

Koláč s jahodami

Koláč s jahodami

Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 hotové křehké těsto
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 5 lžic cukru krupice 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • 1/2 sáčku práškové želatiny
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 500 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vyložíme těstem, okraje ořežeme, dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme kolečko pečicího papíru a zatížíme ho suchými fazolemi. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

2. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, stáhneme z plotny, přimícháme do něj cukr, vanilkový cukr a máslo. Krém necháme zchladnout, občas směs promícháme.

3. Želatinu namočíme do několika lžic vody, zahřejeme ji a necháme rozpustit. Pudinkový krém rozmícháme se želatinou, tvarohem a citronovou kůrou a naplníme jím korpus koláče.

4. Omyté a osušené jahody odstopkujeme, větší plody pokrájíme a koláč jahodami ozdobíme.

Tip: Několik lžic jahodové marmelády nařeďte citronovou šťávou a vodou, promíchejte, zahřejte a štětcem nebo silikonovou mašlovačkou potřete povrch jahod.

Francouzský toast s jahodami a šlehačkou

Francouzský toast s jahodami a šlehačkou

Doba přípravy: 20 minut + 24 minut smažení a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g jahod
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 6 velkých vajec
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • 8 plátků toastového chleba
  • máslo
  • moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 100 °C. Plech vyložíme alobalem nebo pečicím papírem.

2. Ze 200 ml smetany ušleháme šlehačku a dáme ji vychladit. Jahody omyjeme, odstopkujeme, větší plody překrojíme a promícháme v misce s vanilkovým cukrem. Zbylou smetanu promícháme s mlékem a přišleháme vejce, špetku soli, muškátový oříšek a skořici.

3. Toastové chleby postupně po dvou namočíme po obou stranách do vaječné směsi a opekáme je na pánvi s rozehřátým máslem. Opékáme asi tři minuty z každé strany toastu a přendáme do vyhřáté trouby. Hotové toasty poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodami a šlehačkou.

Tip: Dospělým můžete přimíchat do vaječné směsi lžíci rumu s vanilkovou příchutí nebo 100 ml vaječného koňaku.

Jahody a la Romanoff

Jahody a la Romanoff

Doba přípravy: 10 minut + chlazení 2 hodiny
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg jahod
  • 100 ml pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1/4 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier)
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Jahody omyjeme, osušíme a odstopkujeme, velké plody můžeme překrojit.

2. Pomerančovou šťávu promícháme s kůrou, cukrem a pomerančovým likérem. Směs přelijeme přes jahody, dáme do chladu alespoň na dvě hodiny odležet, po hodině jahody promícháme.

3. Smetanu ušleháme dotuha. Jahody rozdělíme i s tekutinou do misek, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...