Jahodová roláda
Doba přípravy: 30 minut + 6 - 8 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 50 g másla
- 6 velkých vajec
- 180 g cukru krupice
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 150 g hladké mouky
- moučkový cukr
- 500 ml smetany na šlehání
- 2 vanilkové cukry
- 1 kg jahod
1. Troubu předehřejeme na 230 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, mělo by to trvat asi 20 minut. Ke konci šlehání přidáme nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme zchladlé máslo. Do našlehaných vajec s cukrem přimícháme metlou mouku.
2. Těsto rozetřeme na pečicí papír, teplotu v troubě snížíme na 200 °C a pečeme 6 - 8 minut, s tím, že v polovině pečení plech obrátíme.
3. Upečený plát na roládu stáhneme z plechu, poprášíme moučkovým cukrem a otočíme na další pečicí papír. Spodní papír opatrně sloupneme, přiložíme zpět a plát těsta zavineme a necháme zchladnout.
4. Ze smetany a vanilkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Jahody omyjeme, osušíme, polovinu odstopkujeme a pokrájíme na plátky. Roládu rozbalíme, naplníme polovinou šlehačky a plátky jahod a znovu ji svineme. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku, ozdobíme jí roládu a poklademe zbylými celými jahodami a poprášíme moučkovým cukrem.
Tip: Máslo můžete nahradit běžným olejem.
Koláč s jahodami
Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 1 hotové křehké těsto
- 200 ml plnotučného mléka
- 1/2 vanilkového pudinku
- 5 lžic cukru krupice 1 vanilkový cukr
- 60 g másla
- 1/2 sáčku práškové želatiny
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 500 g jahod
1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vyložíme těstem, okraje ořežeme, dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme kolečko pečicího papíru a zatížíme ho suchými fazolemi. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
2. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, stáhneme z plotny, přimícháme do něj cukr, vanilkový cukr a máslo. Krém necháme zchladnout, občas směs promícháme.
3. Želatinu namočíme do několika lžic vody, zahřejeme ji a necháme rozpustit. Pudinkový krém rozmícháme se želatinou, tvarohem a citronovou kůrou a naplníme jím korpus koláče.
4. Omyté a osušené jahody odstopkujeme, větší plody pokrájíme a koláč jahodami ozdobíme.
Tip: Několik lžic jahodové marmelády nařeďte citronovou šťávou a vodou, promíchejte, zahřejte a štětcem nebo silikonovou mašlovačkou potřete povrch jahod.
Francouzský toast s jahodami a šlehačkou
Doba přípravy: 20 minut + 24 minut smažení a pečení
Množství: pro 4 osoby
- 250 ml smetany ke šlehání
- 400 g jahod
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml plnotučného mléka
- 6 velkých vajec
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- špetka skořice
- 8 plátků toastového chleba
- máslo
- moučkový cukr
1. Troubu předehřejeme na 100 °C. Plech vyložíme alobalem nebo pečicím papírem.
2. Ze 200 ml smetany ušleháme šlehačku a dáme ji vychladit. Jahody omyjeme, odstopkujeme, větší plody překrojíme a promícháme v misce s vanilkovým cukrem. Zbylou smetanu promícháme s mlékem a přišleháme vejce, špetku soli, muškátový oříšek a skořici.
3. Toastové chleby postupně po dvou namočíme po obou stranách do vaječné směsi a opekáme je na pánvi s rozehřátým máslem. Opékáme asi tři minuty z každé strany toastu a přendáme do vyhřáté trouby. Hotové toasty poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodami a šlehačkou.
Tip: Dospělým můžete přimíchat do vaječné směsi lžíci rumu s vanilkovou příchutí nebo 100 ml vaječného koňaku.
Jahody a la Romanoff
Doba přípravy: 10 minut + chlazení 2 hodiny
Množství: pro 4 osoby
- 1 kg jahod
- 100 ml pomerančové šťávy nebo džusu
- 1/4 lžičky strouhané pomerančové kůry
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier)
- 250 ml smetany ke šlehání
1. Jahody omyjeme, osušíme a odstopkujeme, velké plody můžeme překrojit.
2. Pomerančovou šťávu promícháme s kůrou, cukrem a pomerančovým likérem. Směs přelijeme přes jahody, dáme do chladu alespoň na dvě hodiny odležet, po hodině jahody promícháme.
3. Smetanu ušleháme dotuha. Jahody rozdělíme i s tekutinou do misek, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.