Doba přípravy: cca 2 hodiny
Množství: 4 porce
Na kynuté těsto:
- 500 g polohrubé nebo hladké mouky
- 20 g cukru
- 10 - 12 lžic rozpuštěné hery
- 4 žloutky (někdy dávám více na barvu)
- 1 kvasnice
- 250 ml teplého mléka
- špetka soli
- 1 malý ve slupce vařený brambor, nastrouhaný na jemno
Do šneků:
- cukr krystal
- hořké kakao
- jedna celá rozpuštěná hera
1. Než cokoliv začneme, dáme si rozpustit v kastrůlku celou heru. Tu pak použijeme do těsta i dovnitř šneků. Z přísad uvedených výše, vypracujeme kynuté těsto. Mléko ohřejeme, přidáme cukr a kvasnice a necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy dáme mouku, žloutky, heru, sůl, pak vzešlý kvásek a naposledy přidáme malý, nastrouhaný a ve slupce uvařený brambor (těsto je pak déle měkčí, vláčnější), vypracujeme a dáme těsto kynout na teplé místo.
3. Když je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na dvě poloviny. Opatrně vyválíme, pokapeme hustě herou, pak posypeme cukrem, hořkým kakaem, následně zase cukrem a nakonec znovu pokapeme herou. Takto nachystané smotáme do dlouhé ruličky a nakrájíme asi na 4 cm šneky, dáme na vymazaný plech - trochu dále od sebe, jelikož ještě dost nakynou, pomažeme herou a dáme do trouby na 170 stupňů a pečeme do zrůžovění.
4. Jakmile vytáhneme z trouby, pocukrujeme moučkou, šneky však sundáváme, až jsou trochu chladnější, protože při pečení hera s cukrem a kakaem udělají naspod buchty karamelovou krustu, která když je plech ještě teplý, zůstává na něm.