Čtenářský recept: Bramborový salát jako od maminky

  0:03

Bramborový salát jako od maminky | foto: gredypro iDNES.cz

Moje maminka již dávno nežije. Chutě některých jídel ale cítím na jazyku dodnes. Jedním z těch jídel je její bramborový salát. Asi se už nikdy nedozvím tajemství jeho výroby. Možná že něco vyčtu z jejích zachovalých receptů, ale stejně to nebude ono. Snažil jsem se tedy o co největší přiblížení chuti, kterou mám stále v paměti a to bez ohledu na použitý postup a suroviny.

  • 4 vejce
  • 5 - 6 středně velkých brambor
  • směs na bramborový salát (sklenice 330 g)
  • cibule jedna střední
  • okurka, nakládaná, asi 2 ks
  • salám gothaj vcelku asi 10 dkg
  • hořčice plnotučná
  • sůl, pepř, špetička Glutasolu
  • lžička cukru
  • lžička octa
  • majonéza Hellmans

1. Den předem dáme uvařit asi 4 vejce na tvrdo, dál uvaříme 5 -6 středně velkých brambor. Samozřejmě záleží na odrůdě. Každý má asi oblíbenou tu svou. Já jsem spokojen a dávám přednost odrůdě "Princess". Pokud ji v obchodě uvidím, hned ji koupím a používám jako přílohové, tak i na salát. 
2. Není to nutné, ale směs zeleniny na salát den předem 5 minut povařím, pak nechám vychladnout a druhý den teprve použiji. Nakrájená zelenina je pěkně změklá, ale není rozvařená.
3. Druhý den si připravíme velkou mísu a začneme do ní vše vkládat. Tip: Používám jako asi většina, to šikovné kulaté sítko, ale mám na krájení jeden dobrý odkoukaný fígl. Stačí vždy sítko do brambory, okurky a pod. - zanořit a lehce pootočit. Nemusí se pak jednotlivé dílky dodatečně nožem krájet.
4. Začneme tedy s bramborami. Do mísy přidáme zeleninu ze skleničky, nakrájíme asi tak půl velké cibule na drobno a dvě větší okurky a asi tři plátky gothaje (či jiného měkkého salámu). Opepříme, osolíme, přidáme asi tři lžičky hořčice, špetku glutasolu, lžíci octu, lžíci cukru. Vše dobře promícháme.
5. Teď přijde to hlavní: Je třeba ochutnávat a po malých troškách případně přidávat. Tu trochu přisolit či připepřit, trochu octa nebo cukru a pod. Každý dle své chuti. Na konec samozřejmě patří majonéza.

Poznámka: Nepoužívám žádný jogurt a podobné náhražky. Dávám majonézy jen opravdu málo a náhražky jsou vždycky jen náhražky. Takže použiji nejvýše jen jeden pytlíček majonézy pro jedno použití. Vše se dobře promíchá, chuť vyladí a dá vychladit do ledničky. Druhý den je salát pochopitelně ten nejlepší.

Autor:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...