Doba přípravy: 15 minut
Množství: 3 porce
- 3 jablka
- 3 dkg másla
- vlašské ořechy
- rozinky (namočené v rumu)
- rum
- skořicový cukr
- brusinky nebo jiná marmeláda (višňová, meruňková)
1. Jablka oloupeme, rozkrojíme napůl a vykrojíme střed.
2. Dno zapékací mísy nebo pekáčku vymažeme máslem a naskládáme půlky jablek. Do vykrojeného středu dáme kousek másla, lžičku rumu (může být i griotka) a posypeme skořicovým cukrem. Přidáme ořechy a rozinky.
3. Pečeme při 150 stupních dozlatova asi 1⁄4 hodiny, až jsou jablíčka měkká. Těsně před dopečením polijeme jablka brusinkami, pokud je nemáme použijeme na každé lžičku višňové nebo meruňkové marmeládu.
4. Podáváme teplé, lze ozdobit šlehačkou.