Tři tipy na rychlou večeři s chutí rajských jablíček

  1:46
Přivolejte si na stůl léto a naservírujte rodině večeři ve středomořském stylu, kde hlavní roli hrají rajčata. Zkuste netradiční variaci na slavné kuře Marengo, které poprvé ochutnal při svém válečném tažení Napoleon, masové kuličky polpette s hráškem a krájenými rajčaty nebo zapečený lilek s parmazánem.

Kuře Marengo | foto: Valfrutta

Kuře Marengo

 Množství: pro 4 osoby

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • konzerva loupaných rajčat (400 g)
  • 1 červená cibule
  • 50 g másla
  • ¼ čerstvého ananasu nakrájeného na kostky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru krupice
  • malá čerstvá chilli paprička
  • sůl, čerstvě namletý pepř

1. Kuřecí řízky očistíme a na oleji opečeme dozlatova. Osolíme je a uchováme v teple. Do pánve s výpekem přidáme máslo a orestujeme na něm na proužky pokrájenou cibuli a ananas.

2. Když je ananas ze všech stran dozlatova, přidáme chilli papričku, sůl, pepř, špetku cukru a rajčata, která lehce rozmělníme vařečkou. Do směsi vložíme zpět kuře a na mírnějším plameni dusíme dalších 15 minut.

3. Hotové kuře vyjmeme, překrojíme v půlce a řezem naaranžujeme na talíř. Přelijeme omáčkou a podáváme s bagetkou nebo rýží.

Zapečený lilek s parmazánem

Množství: pro 4 osoby

Zapečený lilek s parmazánem

  • 2 střední lilky
  • 2 konzervy krájených rajčat s bazalkou (2 x 400 g)
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku nadrobno pokrájené
  • 80 g parmazánu vcelku
  • 50 a 50 ml extra panenského oleje
  • hrst lístků bazalky
  • sůl, pepř

1. Lilek nakrájíme podélně na 5 mm silné plátky, potřeme je z obou stran olejem, rozložíme na plech a grilujeme v předehřáté troubě na 200°C, dokud nezezlátnou. Hotový lilek osolíme a opepříme.

TIP: Pokud vás baví středomořská kuchyně, ale ne vždy máte doma čerstvé suroviny, sáhněte po kvalitním polotovaru, jako jsou třeba krájená rajčata s bazalkou nebo bylinkami.

Krájená rajčata s bazalkou

2. Na zbylém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme česnek a nakonec rajčata. Směs prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a nahrubo pokrájenou bazalkou.

3. Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno dáme část rajčatové směsi, poté plátky lilku a nakonec parmazán. Takto tvoříme vrstvy, dokud suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měl být lilek s parmazánem.

4. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a zapékáme 20 minut. Servírujeme s bílým pečivem.

Masové polpette v rajčatové omáčce

Množství: pro 4 osoby

Na kuličky:

Masové polpette v rajčatové omáčce

  • 800 g mletého telecího nebo hovězího masa z plece
  • 200 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 150 ml olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku, sůl, pepř

Na omáčku:

  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • konzerva krájených rajčat s bylinkami (400 g)
  • 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl, pepř

1. Smícháme namleté maso spolu se strouhankou, vejci, muškátem a mlékem. Osolíme a opepříme dle chuti. Z hmoty tvarujeme kuličky a smažíme je ze všech stran v rozpáleném oleji několik minut jen tak, aby se maso "zatáhlo".

2. V rendlíku orestujeme cibuli s česnekem, přidáme krájená rajčata, masové kuličky a hrášek. Vše zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a necháme vařit asi 30 minut na mírném ohni. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenou ciabattou nebo bagetou.

Tip šéfkuchaře: Masové kuličky mají v oblibě zejména děti, kterým můžete připravit lehčí verzi tohoto pokrmu: kuličky místo smažení vložte na vymazaný pekáč a pečte v troubě na 200°C asi 15 minut podle velikosti. Dále postupujte podle receptu.

Recepty připravil tým šéfkuchařů Pražského kulinárního institutu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...