Odbornou porotu složenou ze členů redakce OnaDnes.cz i školy vaření Chefparade nejvíce zaujal recept čtenářky s nickem Kristýna91, která do soutěže poslala svoje velikonoční čokoládové dortíčky.
Podle odborníků z Chefparade jsou zajímavé jak použitými surovinami a jejich kvalitou, tak postupem a samozřejmě i konečným výsledkem.
Výherkyně od nás dostane poukaz na kurz vaření ve škole Chefparade dle svého výběru v ceně 1190 korun.
Velikonoční čokoládové dortíčky
Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 8 dortíčků
Na těsto:
- 70 g polohrubé mouky
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
- 3 vejce
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek
- 3 lžíce rumu
Na krém:
- 1 balení mascarpone (doporučuji značku Galbani)
- 100 g smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
Na zdobení:
- 100 g čokoládové polevy
- 50 g tmavé čokolády na výrobu hoblinek
- 50 g bílé čokolády na výrobu hoblinek
- čerstvé maliny
- dekorační vajíčka
- čerstvé lístky máty
1. V horké lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a rum utřeme do pěny. Přidáme rozpuštěnou a mírně vychladlou čokoládu, navrch prosejeme mouku s kypřícím práškem a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do směsi.
2. Vzniklou hmotou naplníme formičky (vymaštěné máslem a vysypané moukou) a dáme péct do trouby na 175 °C. Pečeme, dokud se nám těsto nelepí na špejli (či jinou pomůcku), poté necháme vychladnout.
3. Pak si připravíme krém. Do připravené misky si dáme mascarpone, přidáme žloutky umíchané s cukrem do pěny. Vše opatrně smícháme. Ušleháme smetanu se ztužovačem šlehačky a velmi opatrně vmícháme do krému. Je velmi důležité krém míchat pomalu a opatrně přidávat přísady, aby nevznikly hrudky a krém nespadl (nezřídl).
4. Pomocí škrabky na brambory si vytvoříme čokoládové hoblinky (bílé a tmavé). Upečené a vychladlé dortíčky uprostřed rozkrojíme a spodní část potřeme krémem. Poté přiklopíme vrchní část a celý dortíček polijeme čokoládovou polevou. Poté zdobíme čokoládovými hoblinkami, filigránky, malinami, lístky máty či jinými ozdobami podle fantazie.