Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE. |
Doba přípravy: 90 minut
Množství: 12 - 14 porcí
Na korpus:
- 4 vejce
- 1,5 hrnku třtinového cukru (nejlépe tmavého muscovado)
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
- 2,5 hrnku jemně nastrouhané mrkve
Na polevu:
- 250 gramů krémového sýra (typu Philadelphia)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 100 gramů másla
- lžička vanilkového extraktu
- pár kapek citronové šťávy
Na ozdobu:
- pravý mandlový marcipán
- potravinářské barvivo
1. Vyšleháme vejce s cukrem pomocí ručního šlehače (cca 2 minuty), do směsi vmícháme olej, přidáme prosátou mouku promíchanou se sodou, práškem do pečiva a skořicí, promícháme a nakonec přidáme ořechy a mrkev.
2. Vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180°C 45 - 60 minut. Pro kontrolu vpíchneme špejli, vyjde-li suchá, dort je hotov.
3. Změklé máslo vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem, přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu a postupně zašleháváme krémový sýr. Pokud je třeba, necháme polevu chvíli tuhnout v lednici, poté prokrojíme korpus, promažeme polevou, následně polevou potřeme celý dort a uložíme do chladu.
4. Z marcipánu si jednoduše můžeme zhotovit marcipánové mrkvičky. Na 12 - 14 mrkviček potřebujeme cca 100 gramů marcipánu. Větší část obarvíme oranžovým potravinářským barvivem, vytvarujeme mrkvičku, k tomu přidáme na zeleno obarvenou nať vytvarovanou z marcipánu.