Dýně: podzimní klasika na pět způsobů

  3:09
Neznámo proč tahle oranžová koule v české kuchyni stále ještě nezdomácněla. Přitom při vaření má dýně jednu velkou výhodu, lze ji připravit nasladko i naslano.

Pečená dýně na rozmarýnu. | foto: Isifa

Dýňové tipy

* Obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek.
* Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.
* Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokkaido, populární je i muškátová či máslová dýně.
* Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Dýně s kaštany

Dýně s kaštany.Příprava: 40 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jedlých kaštanů
* 600 g dýně
* 2 menší červené cibule
* sůl
* pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvý tymián

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Slupky kaštanů nařízneme do kříže. Kaštany pečeme v troubě asi 20 minut a ještě teplé je oloupeme.
2. Dýni nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky. Kaštany překrájíme.
3. Dýni, kaštany a cibuli přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, posypeme tymiánem a promícháme. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 40–45 minut.

NÁŠ TIP

Upečte i s několika bramborami, přisypte trochu chilli a podávejte se zakysanou smetanou se solí a česnekem.

Pečená dýně na rozmarýnu

Pečená dýně na rozmarýnu.Příprava: 10 minut + pečení 35–40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg dýně
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pekáč vyložíme pečicím papírem.
2. Dýni rozpůlíme, vyjmeme semena, vyškrábeme vlákna.
3. Nakrájíme dýni na tři centimetry široké měsíčky, oloupeme, vložíme do pekáče, pokapeme olejem, posypeme natrhaným rozmarýnem, solí a pepřem.
4. Po 20 minutách pečení kousky dýně obrátíme a zapečeme dalších 15 minut.

Dýňové rizoto se šalvějí

Dýňové rizoto se šalvějí.Příprava: 15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 litr zeleninového vývaru
* 300 g očištěné dýně
* 1 cibule
* 2 lžíce olivového oleje
* 300 g rýže arborio
* 200 ml bílého vína
* 60 g másla
* sůl
* pepř
* 12 lístků šalvěje
* 2 lžíce oleje
* 100 g strouhaného parmazánu

1. Zeleninový vývar zahřejeme k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme asi 2–3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.
3. Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem.
4. V malé pánvičce zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou za pár sekund.
5. Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.

Dýňovo-pistáciový koláč

Dýňovo-pistáciový koláč.Příprava: 30 minut + pečení 50–60 minut

Na 1 formu

* 500 g dýně
* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* špetka mletého muškátového oříšku
* špetka mletého nového koření
* špetka mletého hřebíčku
* 1/2 lžičky skořice
* 2 vejce
* 2 lžíce oleje
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 100 g nesolených pistácií

1. Očištěnou dýni pokrájíme na kousky a podlitou trochou vody ji podusíme doměkka a pak rozmixujeme.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
3. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a kořením.
4. Vejce prošleháme s olejem, cukrem, vanilkovým cukrem a přimícháme dýni a pistáciové ořechy.
5. Obě směsi spojíme a nalijeme do formy. Pečeme 50–60 minut, záleží na výšce koláče.

Dýňové muffiny s tvarohem

Dýňové muffiny s tvarohem.Příprava: 10 minut + pečení 20 minut

Na 12 muffinů

* 250 g tvarohu
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce moučkového cukru
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička sody
* 140 g cukru krupice
* špetka soli
* 1 skořicového cukru
* 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* špetka mletého hřebíčku
* 200 ml mléka
* 2 velká vejce
* 85 g másla
* 1 hrnek dýňového pyré
* rybízová marmeláda

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme tukem. Tvaroh utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Prosátou mouku promícháme v míse s práškem do pečiva a sodou, cukrem, solí a kořením.
3. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo a dýňové pyré.
4. Tekuté přísady přilijeme do sypkých a vařečkou promícháme. Těstem naplníme košíčky a pečeme asi 20 minut.
5. Hotové muffiny necháme vychladnout, podélně rozřízneme, spodní část potřeme vrstvou tvarohu, ozdobíme lžičkou rybízové marmelády a přiklopíme horní částí muffinu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....