NA 12 KOUSKŮ
Příprava: 45 minut
* 200 g hladké celozrnné špaldové mouky + trochu hrubé nebo krupice na vysypání formy
* 1 lžíci vinného kamene
* špetku mořské soli
* 3 lžíce kakaa Fair Trade nebo 2 lžíce karobu (sladidlo ze semen takzvaného svatojánského chleba, v bioprodejnách)
* 100 g hořké čokolády Fair Trade, nasekané
* 100 g nesířených sušených švestek
* ¼ sklenky sezamového nebo slunečnicového oleje lisovaného
* za studena + trochu na vymazání formy
* ¼ skleničky javorového sirupu
* 1 sklenici rýžového či sójového mléka
1. Troubu předehřejte na 160 ˚C, horkovzdušnou na 140 ˚C. V míse smíchejte všechny suché přísady. Švestky pokrájejte a přidejte k moučné směsi.
2. Olej rozmixujte s javorovým sirupem a mlékem. Postupně přilévejte k moučné směsi, abyste získali husté, ale tekuté těsto. Formu nebo formičky vymažte olejem a vysypte moukou.
3. Vlijte těsto a pečte půl hodiny; pak vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je už propečené.
Kámen do pečiva
Vinný kámen vzniká vysrážením během kvašení a zrání vína a má vynikající kypřicí účinky. Na rozdíl od prášku do pečiva neobsahuje fosfáty.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Švestky ve slanině plněné mandlí |
‚Kohout na víně‘ se sušenými švestkami |
Křupavý švestkový koláč |