NA 4 PORCE
Příprava: 25 minut + aspoň 1 hodina chlazení
* 400 g kompotovaných švestek, slitých
* 1 lžíce rumu (nemusí být)
* 50 g kvalitní hořké čokolády, na kostky
* kůra z poloviny pomeranče
* 300 g zakysané smetany
* 1 lžíce pistáciových oříšků, hrubě nasekaných
1. Připravte švestkovou omáčku
Vypeckované švestky rozmixujte (můžete přidat rum) na hladkou kaši.
2. Rozpusťte čokoládu
Kostky čokolády rozpusťte ve vodní lázni (pozor, čokoláda se může srazit, když do ní přijde byť jen kapka vody!). Anebo ji v misce dejte do mikrovlnky; stačí dvě minuty na nejvyšší stupeň (v polovině doby promíchejte). Vyjměte, vmíchejte pomerančovou kůru a nechte pomalu chladnout. Pak směs promíchejte s polovinou smetany; zbylou nechte stranou.
3. Navrstvěte to
Na dno každé sklenice dejte švestkové pyré, pak vrstvu smetany. Pokračujte čokoládovou smetanou a švestkovým pyré. Poháry dejte aspoň na hodinu, ale nejlépe přes noc vychladit.
Podávejte s kopečkem smetany nebo šlehačky, posypané nahrubo rozdrcenými pistáciovými oříšky.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Pohár z ovesného mléka s jahodami |
Banánové pohárky |
Jablečné pohárky |