Cukroví na poslední chvíli: co nechal Mikuláš?

  0:16
I když se na čokoládového čerta s Mikulášem už nemůžete ani podívat, ať vás ani nenapadne vyhodit je do koše! Je to surovina k nezaplacení a u následujících receptů se bez čokolády neobejdete. A garantujeme vám, že na míse s vánočním cukrovím se po nich jen zapráší.

Čert a Mikuláš - potraviny - Čert a Mikuláš se zdobili perník. | foto: Petr Hlavinka

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Mandlové karamelky

Příprava: 25 minut + doba na tuhnutí

* 200 g čokolády
* 100 g másla
* 100 g šlehačky
* 200 g medu
* 100 g mandlí
* 1 lžička vanilkové esence

1. Mandle spaříme a oloupeme. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustíme. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Přimícháme šlehačku, med a vanilkovou esenci. Mícháme, dokud krém nezhoustne.

2. Přidáme najemno nastrouhané mandle a směs nalijeme do obdélníkové formy, kterou jsme vymazali olejem. Vlažné pokrájíme na kostky.

TIP
Mandlové karamelky můžete také naplnit do „vyjedených“ adventních kalendářů, nezapomeňte ale plastové „formičky“ pořádně vymazat olejem a poté vychladit v lednici, aby šly karamelky dobře vyndavat. Plnit můžete také papírové košíčky a z malé krabičky tak vytvořit originální bonboniéru vlastní výroby.

Čokoládové sušenky

Příprava: 20 minut + 10 minut na pečení

* 100 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 30 g granka
* 100 g moučkového cukru
* 120 g čokolády
* 70 g vlašských ořechů
* špetka skořice
* 1 vejce
* 75 g másla

1. Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva, grankem, skořicí, nasekanými vlašskými ořechy a moučkovým cukrem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme nakrájené máslo a mícháme, dokud se nám vše nespojí. Vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout. Přidáme vejce, dobře promícháme a přimícháme do směsi s moukou. Mícháme, dokud se směs dobře nespojí a neztuhne.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a na něm tvoříme lžící kopečky s dostatečnými mezerami, aby se nám sušenky během pečení neslepily. Nedáváme na plech víc jak 10-12 kousků. Vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Po upečení přendáme na vál a necháme vychladnout.

Máčené rohlíčky

Příprava: 25 minut + 15 minut na pečení

* 350 g hl. mouky
* 210 g moučkového cukru
* 280 g tuku
* citronová kůra
* 1/2 lžičky skořice a mletého hřebíčku
* 140 g ořechů
* 1 žloutek

1. Hladkou mouku smícháme s cukrem, skořicí a mletým hřebíčkem. Nastrouhanou citronovou kůru utřeme se špetkou pískového cukru a přimícháme k mouce. Přidáme namleté ořechy a na kousky nakrájené změklé máslo. Dobře vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet.

2. Těstem plníme formičky na rohlíčky a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení vyklepneme z formiček. Necháme do druhého dne vychladnout. Konce máčíme v rozpuštěné čokoládě a na roštu necháme čokoládu ztuhnout.

Cukroví s kandovaným ovocem

Příprava: 20 minut + 12 minut na pečení

* 230 g hladké mouky
* 60 g moučkového cukru
* 60 g mletých ořechů
* 50 g kandovaného ovoce
* 160 g rostlinného tuku
* 2 žloutky
* citronová a čokoládová poleva

1. Na vál prosijeme mouku a přimícháme cukr, ořechy, tuk nakrájený na kousky a namleté kandované ovoce. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát a formičkami z něj vykrajujeme různé tvary. Přendáme je na pečicím papírem vyložený plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Vychladlé je zdobíme citronovou polevou a čokoládou, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni a nechali částečně vychladnout. Citronová poleva: do malé mističky vymačkáme šťávu z jednoho citronu a postupně vmícháváme moučkový cukr.

Čokoládové košíčky s krémem

Příprava: 50 minut + doba na tuhnutí

* 175 g čokolády
* 300 ml mléka
* 1 vanilkový pudink
* 1 žloutek
* 100 g rostlinného tuku
* 120 g moučkového cukru
* 1 banán
* rum
* kakao na ozdobu

1. Do malého kastrůlku nalámeme čokoládu a dáme ho do vodní lázně. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Malou lžičkou lijeme po okraji do papírových košíčků čokoládu. Do každého 3-4 lžičky čokolády. Dáme do lednice ztuhnout. Papírové košíčky opatrně sloupneme a dáme zpět do lednice.

2. Mléko smícháme s vanilkovým pudinkem a uvaříme, do vychladlého pudinku vmícháme žloutek a tuk. Vyšleháme v jemný krém. Do každého košíčku dáme kolečko banánu a pokapeme trochou rumu. Krém z cukrářského sáčku s řezanou trubičkou stříkáme do košíčků. Košíčky uchováváme v chladu.

Čokoládové hvězdy s bonbonky

Příprava: 30 minut + 12 minut na pečení

* 140 g hladké mouky
* 50 g kakaa
* špetka soli
* 200 g másla nebo rostlinného tuku
* 200 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 60 g bílé čokolády
* krájené želé bonbony

1. Hladkou mouku promícháme v míse s kakaem a špetičkou soli. Máslo šleháme s cukrem do pěny. Přimícháme vanilkový cukr. Přidáme směs mouky a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici odpočinout. Papírem na pečení vyložíme plech na pečení.

2. Těsto rozválíme na placku a vykrajujeme hvězdy, přendáme je na plech a pečeme při teplotě 140 °C. Na plechu necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme a zdobíme s ní hvězdičky, na závěr je posypeme sekanými bonbony.

Ledová čokoláda s rozinkami

* 100 g čokolády na vaření
* 250 g šlehačky
* 45 g cukru
* 2 celé skořice
* 1 lžíce hřebíčku
* 50 g rozinek
* 2 lžíce rumu

1. Šlehačku smícháme s hřebíčkem a skořicí a přivedeme k varu. Ihned sundáme z ohně a necháme vychladnout. Zakryjeme poklicí a necháme do druhého dne odležet.

2. Druhý den šlehačku opět přivedeme k varu a procedíme přes jemný cedník. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni ji rozpustíme. Do teplé čokolády pak po částech vléváme horkou šlehačku. Pomocí stěrky spojíme čokoládu se smetanou a pracujeme tak, aby se nám do směsi nedostal vzduch, jinak ztratíme ledový efekt.

3. Když se nám vše spojí, přilijeme další část šlehačky. Takto pokračujeme, dokud nespojíme veškerou šlehačku s čokoládou. Rozinky namočíme do rumu, a jakmile změknou, nakrájíme je na malé kousky. Směs přelijeme do nádoby, přidáme nakrájené rozinky, a když mírně zchladne, nalijeme ji do formiček na led.

4. Formičky s čokoládou dáme do mrazničky a druhý den vyklepneme. Skladujeme v ledničce.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....