Netradiční menu na Boží hod

Na Boží hod jsme pro vás připravili recept na nejlepší svíčkovou omáčku a trochu jiné palačinky, než znáte.

Hovězí se svíčkovou omáčkou | foto: Martin Faltus


Tradiční božíhodová svíčková se nedá jen tak ošidit, chce čas a kvalitní suroviny. Maso by mělo být z mladého býka. Jak název napovídá, klasická svíčková by se měla připravovat ze svíčkového šálu, ale vzhledem k ceně si klidně kupte hezký kousek zadního hovězího nebo tzv. falešnou svíčkovou.

Snídaně
Palačinky s calvadosem

4 PORCE

* 2 vejce
* 40 g cukru
* 200 g hladké mouky
* 1/4 l mléka
* olej na pečení
* 70 ml javorového sirupu
* moučkový cukr
* šlehačka na ozdobu

Náplň:
* 3 větší jablka
* hřebíček
* celá skořice
* badyán
* 50 g cukru
* 2 lžíce medu
* 100 ml bílého vína
* 50 ml calvadosu
* 20 g vanilkového pudinku

1. Do kastrůlku nalijeme polovinu bílého vína, calvados, trochu vody, přidáme koření, cukr a med. Přivedeme k varu, necháme zredukovat na polovinu a přecedíme. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostky. Přidáme do svařeného základu a přivedeme k varu. Přilijeme víno a necháme jablka 5-7 minut povařit. Vanilkový pudink promícháme s vodou a přilijeme k jablkům. Pudink přidáváme postupně, aby nebyla hmota příliš hustá. Hustota by měla být taková, aby se jablka jen spojila. Necháme do druhého dne vychladnout.

2. Mléko rozšleháme s vajíčky, cukrem a zašleháme hladkou mouku. Vytvoříme hladké těsto. Malou pánvičku rozehřejeme a vymažeme olejem. Nalijeme těsto a krouživým pohybem rozlijeme po celé ploše. Upečeme z jedné strany, poté palačinku otočíme a opečeme i z druhé strany. Takto pokračujeme a uděláme palačinky ze všeho těsta. Palačinky udržujeme na teple.

3. Na talíř položíme jednu palačinku, na ni dáme 2 lžíce jablečné hmoty, zakryjeme další palačinkou. Dáme další vrstvu jablek a opět zakryjeme palačinkou. Polijeme javorovým sirupem, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.


Vyzkoušejte jiné druhy

TVAROHOVÉ PALAČINKY

* 100 g netučného měkkého tvarohu * 1 vejce * 80 g hladké mouky * 2 dl mléka * sůl * olej na smažení

Tvaroh ušleháme s vejcem, moukou, mlékem a špetkou soli dohladka. Těsto necháme 20 minut odpočinout. Palačinky pečeme na pánvi a hned je přendáme na předehřátý talíř.

POHANKOVÉ (FRANCOUZSKÉ) PALAČINKY

* 250 g pohankové mouky * 500 ml mléka * špetka soli * 2 vejce * máslo

Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Přidáme vejce. Necháme odstát, nejlépe celou hodinu. Na nepřilnavé pánvi necháme rozpustit trochu másla a na rozehřátém z obou stran opečeme tenkou palačinku.

Oběd
Hovězí se svíčkovou omáčkou

4 PORCE

* 600 g hovězího zadního 
* 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
*100 g cibule
* 30 g oleje
* divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list)
* 30 g hořčice
* 40 g octa
* 40 g cukru
* sůl
* 1 citron
* 1/2 l mléka
* 100 g šlehačky
* 40 g másla
* 40 g hladké mouky

1. Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno. V kastrůlku rozehřejeme olej a přidáme zeleninu. Necháme ji orestovat a přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Základ zastříkneme octem, přidáme hořčici, zalijeme vodou a necháme vařit.

2. Maso svážeme provázkem, aby drželo tvar. Na pánev dáme rozehřát trochu oleje a ze všech stran maso opečeme. Přendáme do vroucího základu, pánev zalijeme troškou vody, převaříme a přidáme k základu - maso by mělo být ponořené. Osolíme a přidáme koření. Zakryjeme poklicí a dáme péct do trouby, kterou jsme si předehřáli na 190 °C. Jakmile je maso měkké, přendáme ho do misky a zakryjeme potravinářskou fólií. Základ dále vaříme na mírném plameni, dokud se téměř nevyvaří.

3. V troše mléka rozšleháme mouku. Nalijeme do základu a přivedeme k varu. Omáčka bude v této chvíli hodně hustá, tak ji postupně ředíme mlékem. Doporučuji mléko přidávat postupně, pokaždé když se omáčka zavaří. Odstraníme koření, ochutíme solí, octem, citronem a cukrem. Omáčku rozmixujeme, přecedíme přes jemné síto, zjemníme smetanou a máslem. Maso nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme na předehřáté talíře a zalijeme omáčkou. Ozdobíme citronem se šlehačkou a brusinkovým kompotem. Podáváme s houskovými knedlíky.

Večeře
Zeleninový salát s hříbky

4 PORCE

Příprava: 25 minut

* 1 salát lollo rosso
* 1 salát lollo biondo
* 4-6 mražených hříbků
* 1 salátová okurka
* 4 větší rajčata
* 150 g šunky
* 70 g olivového oleje
* 1 svazek bazalky

1. Okurku omyjeme a oloupeme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i okurku. Přendáme do misky a promícháme. Saláty dobře vypereme a natrháme. Šunku nakrájíme na kostičky. Hříbky necháme rozmrazit a nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme z obou stran plátky hříbků. Lehce osolíme a na pánvi podusíme.

2. V misce smícháme olivový olej s natrhanými lístky bazalky a ponorným mixérem dobře rozmixujeme. Zeleninu promícháme s nakrájenou šunkou a polovinou hříbků a ochutíme bazalkovým pestem. Směs zeleniny rozdělíme na jednotlivé talíře. Doprostřed uděláme kytičky z hlávkových salátů a pokapeme bazalkovým olejem. Okolo talíře nakládáme plátky hříbků.

TIP
Pokud neseženete mražené hříbky, den předem si namočte sušené houby nebo je úplně nahraďte čerstvými žampiony.

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...