Upečte si štěpánskou husu jinak. Třeba s jablky

  0:13
Tradice velí na Štěpána připravit pernatou drůbež. Po "lehké" salátové večeři z předcházejícího dne si to přece můžeme dovolit.
Huso-kachna pečená s jablíčky.

Huso-kachna pečená s jablíčky. | foto: Martin Faltus


Tučné maso nemusí být zabijákem štíhlé linie, existuje několik triků, jak zmírnit následky. Při pečení je dobré maso několikrát napíchnout vidličkou, tak se během pečení "vypeče" většina podkožního tuku. Samozřejmostí je odebírání tuku během pečení a bohaté podlévání horkou vodou.

Drůbež

HUSO-KACHNA
Odborně se jí říká kachna pižmová. Dorůstá dříve než běžná kachna, díky tomu má jemnější maso s menším obsahem tuku.

HUSA
Má velmi chutné maso. Obsah tuku ve svalovině je u ní ale z celé drůbeže nejvyšší.

KRŮTA
Je po pštrosovi největší domestikovaný pták. Krůtí maso má vysoký podíl bílkovin a nižší obsah tuku než ostatní drůbež.

Štěpánská husa

4 PORCE

* 2 velká husí prsa
* 2 střední jablka
* 70 g vlašských ořechů
* 50 g mandlí
* sůl
* bílý pepř
* 15 g hladké mouky
* 2-3 lžíce medu
* 50 g vlašských ořechů

1. Husí prsa dobře omyjeme a osušíme. Prsa prokrojíme, ale nedokrajujeme. Odklopená prsa lehce naklepeme. Maso osolíme a lehce opepříme. Jablka oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Smícháme s rozdrcenými ořechy a nakrájenými mandlemi. Náplň rozdělíme na husí prsa, zakryjeme plátkem a spíchneme párátkem. Přendáme je do pekáče, podlijeme trochou vody, osolíme a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 140 °C.

2. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme. Maso vyndáme a výpek vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Necháme dobře provařit a přidáme med. Jakmile se začne tuk oddělovat, šťávu procedíme přes jemné síto. Přidáme 50 g ořechů, ochutíme solí a ještě krátce povaříme.

Husí stehna s kaštanovou nádivkou

4 PORCE

Příprava: 35 minut + 1,5 hodiny pečení

* 4 větší husí stehna
* 3 housky
* 150 g jedlých kaštanů
* 50 ml mléka nebo smetany
* 2 vejce
* sůl
* bílý pepř
* 10 g hladké mouky

1. Housku nakrájíme na malé kostičky a přendáme do mísy. Kaštany nakrojíme a upečeme v troubě při teplotě 140 °C doměkka. Necháme vychladnout a vyloupeme. Nakrájíme je na malé kostičky a promícháme s houskou. Vejce rozšleháme s mlékem a nalijeme k housce s kaštany. Nádivku promícháme, ochutíme solí a pepřem a necháme chvíli odležet.

2. Husí stehna omyjeme a osušíme. Opatrně odstraníme stehenní kost, a uděláme si tak místo pro nádivku. Stehna naplníme nádivkou a svážeme provázkem. Přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme při teplotě 150 °C doměkka. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.

3. Měkká stehna vyndáme z pekáče a výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Šťávu dobře provaříme a podle chuti osolíme. Provaříme a přecedíme přes jemný cedník. Stehna nakrájíme na plátky a naskládáme na talíře. Přelijeme šťávou, podáváme s bramborami.

Husokachna pečená s jablíčky

4 PORCE

Příprava: 45 ,minut + 1,5 hodiny pečení

* 1 větší husokachna
* sůl
* kmín
* 2 střední jablíčka
* 500 g čerstvého červeného zelí
* sůl
* kmín
* ocet
* cukr
* 100 g brusinkového kompotu
* 2 střední jablka
* 10 g másla
* 4 lžíce bílého vína
* 1/2 lžíce medu

1. Huso-kachnu omyjeme, osušíme. Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a naplníme jimi huso-kachnu. Osolíme, posypeme kmínem a přendáme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme asi hodinu při teplotě 140 °C. Když je měkká, dopečeme ji při teplotě 180 °C dozlatova. Huso-kachnu vyndáme z pekáče, výpek vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou. Zalijeme vodou, provaříme a dochutíme solí a špetkou mletého kmínu. Hotovou šťávu procedíme přes jemný cedník.

2. Ze zelí odstraníme košťál a nakrájíme ho na jemné nudličky. V kastrůlku rozpustíme 2-3 lžíce cukru na tmavší karamel a zalijeme červeným vínem. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Když je zelí měkké, ochutíme ho solí, octem a cukrem. Do hotového zelí vmícháme brusinkový kompot.

3. Jablka podélně rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Na malé pánvi rozehřejeme máslo a jablka na něm opečeme z obou stran dozlatova. Podlijeme vínem, přidáme med a krátce je podusíme. Maso rozstříháme na 4 porce. Na talíře dáme zelí, na něj položíme porce masa a podušené jablko se lžičkou brusinkového kompotu.

Knedlíky

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

* 800 g brambor
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 150 g hladké mouky
* 100 g hrubé krupice
* sůl

Nejlépe den před přípravou knedlíků uvaříme brambory ve slupce. Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Na pomoučněném vále z těsta vyrobíme dva válečky o průměru asi 5 cm. Vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vaříme zvolna asi 20 minut. V průběhu vaření knedlíky vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily, a horké podáváme.

VÍDEŇSKÉ HOUSKOVÉ

* 8 rohlíků nebo housek (lepší starší - nedrobí se)
* 2 vajíčka
* 0,4 l mléka
* 1 lžička soli
* 50 g hrubé mouky

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, nalijeme na žemle, přidáme prosátou mouku, promícháme a necháme chvíli stát. Z těsta tvoříme kulaté knedlíky velikosti menších tenisových míčků. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut, při vaření je občas obrátíme. Až vyplavou, zkusíme jeden na zkoušku rozříznout, když je hotový, vyndáme z vody všechny. Vařené knedlíky rozkrojíme na půlky a podáváme.

HRNÍČKOVÉ KNEDLÍKY

* 1,5 housky nebo rohlíku
* hrnek hrubé mouky
* hrnek mléka
* dvě špetky soli
* tři žloutky, sníh ze tří bílků
* 50 g másla

Housky nakrájíme na drobné kostičky. Zvlhčíme je mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky, sůl a rozehřáté máslo, a necháme důkladně prosáknout. Vmícháme mouku a sníh z bílků. Směsí naplníme čtyři čvrtlitrové hrnky, které jsme předtím vymazali tukem nebo olejem. Hrnky vložíme do hrnce s vroucí vodou (voda by měla dosahovat asi do půlky hrnku), nejlepší je položit na dno hrnce utěrku a hrnky postavit na ni. Vaříme pod pokličkou asi 25 minut. Poté hrnky vyjmeme a hotové knedlíky vyklopíme.


Jak správně porcovat?

1. Ostrým nožem nebo nůžkami na drůbež nejprve odřízneme spodní stehna v místě kloubu.

2. Ostrým nožem můžeme z masa odstranit zbytky kostí. V případě, že jsme nařízli kost přímo v kloubu, to ale nebude potřeba.

3. Úplně stejným způsobem, jakým jsme odřízli spodní stehna, odkrojíme i ta horní.

4. Nakonec podél hrudní kosti oddělíme maso z prsou.

5. Vše úhledně naskládáme na servírovací mísu.


VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....