Doporučujeme

Denně alespoň kousek pravé čokolády... | foto: Profimedia.cz

Devět dobrých důvodů, proč jíst čokoládu

  • 99
Chcete být zdraví, krásní a štíhlí? Dejte si denně kousek čokolády. Ona je totiž důkazem, že co je zdravé, může být zároveň i chutné. A to je dobrá zpráva úplně pro všechny, nejen pro čokoholiky.

Začátek roku si mnoho žen spojuje s odříkáním, dietami a urputnou snahou shodit kila, která se na jejich těle usadila během mnohaměsíčního lenošení (ruku na srdce, jen Vánoce za to fakticky nemůžou). A tak v lednu bereme ztečí fitness centra a tělocvičny, chroupeme rýžové chlebíčky a kolem cukrárny chodíme obloukem.

Zbytečně. Ne že bychom cestou z tréninku musely zbodnout dva větrníky a jeden harlekýn, něco sladkého si přece jen dopřát můžeme. Chceme být přece štíhlé a krásné, ne frustrované a vzteklé. Trocha kvalitní čokolády denně náš dietní program nenabourá a navíc nám dodá dobrou náladu a upevní naše zdraví.

Navštivte Kavárničku u Oněnky

Máte rády čokoládu? Proč ji jíst a proč ne? Máte po ní horší pleť a špatné trávení, anebo je to pověra? Vyměňte si své zkušenosti s ostatními čtenářkami.

Oněnka

Není čokoláda jako čokoláda

"Kvalitní čokoláda voní kakaem, můžeme v ní rozeznávat nejrůznější tóny chutí: ovocné, kořeněné, květinové. Má jemnou konzistenci, ostrý lom (při lámání čokolády slyšíte křup), hedvábný lesklý povrch a rozplývá se na jazyku," vysvětluje Klára Frycová, majitelka Čokoládové cukrárny v Praze 5.

Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak se ptejte po pravé čokoládě, která je sice dražší, ale na rozdíl od podezřele levných rádobyčokolád slibuje skutečně vynikající chuťový zážitek. Pravá (hořká) čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Taková čokoláda je vyrobena pouze z kakaového másla bez jakéhokoliv jiného rostlinného tuku. Obsah kakaové sušiny je nejméně 35 %. Dalo by se říci, že hořká čokoláda by neměla obsahovat žádný cukr. Vzhledem k tomu, že taková čokoláda by asi nebyla moc chutná, musí se osladit.

Další kategorií je čokoláda s ekvivalentem, která obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, přidaný rostlinný tuk a cukr. Kakaové máslo může být nahrazeno jinými rostlinnými tuky, takzvanými ekvivalenty. Mohou nahradit maximálně 5 % kakaového másla. Tyto tuky se nesmějí upravovat a musí být vždy uvedeny na obalu čokolády. Minimální obsah sušiny je 35 %.

Imitace čokolády obsahuje kakaovou hmotu (pouze do 10 %), levný rostlinný tuk místo kakaového másla a cukr. Imitace čokolády neboli náhražková čokoláda je něčím, co zdánlivě čokoládu jen připomíná a pod názvem čokoláda se nesmí prodávat. Na výrobcích je často označována jako pochoutka nebo poleva. Je určena k použití jako poleva na sušenky nebo do zmrzliny, avšak často slouží k výrobě celých levných (a na našem trhu běžně prodávaných) tabulkových čokolád, figurek a podobně.

Čokoláda

Takže si s klidem dopřejte kousek dobré čokolády, když ji nebudete polykat po kilech, určitě nijak zvlášť nenaruší plnění vašeho novoročního předsevzetí. Koneckonců čokoláda se přece vyrábí z kakaa. A kakao je rostlinného původu, tedy vlastně úplně dietní... ;-)

9 důvodů, proč si dopřát čokoládu

  1. Zlepšuje náladu – čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, takže se po její konzumaci cítíme lépe a šťastnější. Navíc bylo zjištěno, že i vůně čokolády pomáhá duševnímu uvolnění a relaxaci, což potvrzuje i stále větší obliba čokoládových masáží.
  2. Snižuje krevní tlak – američtí vědci přišli na to, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají malé množství hořké čokolády, mají nižšší krevní tlak i hladinu "špatného" cholesterolu v krvi.
  3. Pomáhá při hubnutí - dánští odborníci na výživu zjistili, že pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, sníží se vaše chuť na sladké a tučné pokrmy.
  4. Je lepší než líbání – alespoň podle britských vědců, kteří tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Lidské tělo na její konzumaci reaguje až čtyřnásobně déle než na vášnivý polibek.
  5. Chrání před mrtvicí – pravidelná konzumace čokolády snižuje podle výzkumu, jehož se zúčastnilo přes 44 tisíc mužů a žen, riziko mrtvice o 22 %.
  6. Prodlužuje život – podle některých výzkumů žijí lidé, kteří jedí čokoládu, o rok déle než ti, kdo se této pochoutce vyhýbají.
  7. Zlepšuje fungování mozku – bylo zjištěno, že po požití šálku horké čokolády měli testovaní jedinci lepší výsledky při řešení matematických úloh než ti, kdo si před hodinou nedopřáli sladké občerstvení.
  8. Snižuje riziko rakoviny – čokoláda zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  9. Bojuje proti zubnímu kazu – kakao, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, totiž obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu. To ovšem neplatí pro sladké mléčné čokolády.

  • Vybrali jsme pro Vás