Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


3. místo senioři: Hlavní jídlo

  12:22aktualizováno  12:22
-

1000 g Bažantí prsa b.k.
100 g  Fíky
60 g   Med
120 g  Zvěřinová šťáva Knorr
100 g  Olivový olej
20 g   Tymián čestvý
200 g  Základní bílá omáčka Knorr
100 g  Smetana 33%
100 g  Bílé víno
200 g  Mrkev
100 g  Celer

100 g Cibule
100 g Rajský protlak
100 g Tomaty
50 g  Portské víno
600 g Králičí hřbet b.k.
400 g Kuřecí prsa
200 g Smetana 33%
500 g Mléko
200 g Kaštany
50 g  Olivový olej
Sůl, pepř

50 g  Olej
800 g Rýže dušená
300 g Smetana 33%
100 g Tavený sýr
80 g  Vejce 2 ks
100 g Máslo
50 g  Strouhanka
200 g Slanina uzená
300 g Zelené fazolky čerstvé
400 g Chřest čerstvý
2 g   Šafrán
20 g  Bazalka

Vykoštěná, očištěná bažantí prsíčka osolíme, opepříme, protkneme fíky, naložíme do marinády připravené z vody, Knorr šťávy, medu, čerstvého tymiánu a necháme odležet. Maso vyjmeme, osušíme a pečeme na pánvi dozlatova. Část marinády zredukujeme, přidáme základní bílou omáčku Knorr, smetanu, med, sůl, bílé víno, omáčku provaříme a přecedíme. Na oleji orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme rajský protlak, tomaty, zalijeme částí marinády, zvěřinovým fondem a vaříme do měkka. Nakonec omáčku přepasírujeme, přilejeme portské víno a dochutíme.

Očištěný králičí váleček (hřbet) osolíme, opepříme, necháme odležet. Připravíme si fáš z kuřecích prsou, osolíme, přidáme postupně smetanu a kurtujeme ( rozšleháme ) do hladka. Do hotové fáše přidáme na jemně nakrájené, předem uvařené v mléce jedlé kaštany. Fáš naneseme v tenké vrstvě na rozloženou fólii, na ni položíme zprudka opečený králičí váleček, zabalíme a pečeme při teplotě 70°C cca 40 minut.


Klasickým způsobem udusíme rýži. Ve smetaně rozvaříme tavený sýr do husté konzistence. Do této sýrové taveniny přidáme rýži a vejce. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí a špetkou šafránu. Hmotu vklademe do vymaštěných, strouhankou vysypaných tvořítek a pečeme na 170 °C cca 25 minut.
Slaninu na tenké proužky upečeme natvarovanou při 200°C dozlatova. Do ní vložíme uvařené fazolky dochucené bazalkou, a to položíme na uvařené, ochucené hlavičky bílého chřestu.

Na talíř zkombinujeme dvě připravené omáčky. Do středu talíře posadíme rýžovou pyramidu, vedle ní po každé straně nafiletované kousky mas. Doplníme hlavičkami bílého chřestu, na ně položíme spirálku slaniny s fazolkami.

3. místo senioři: Hlavní jídlo - Ivančická podzimní inspirace: Bažantí prsíčko protýkané fíky s červánkovou omáčkou, Králičí váleček v kaštanovém mantlu, Rýžová pyramida doplněná fazolkami ve spirálce slaniny na lůžku z bílého chřestu.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.