Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut
* 400 g vařeného hovězího uzeného jazyka, očištěného a oloupaného
* 250 g barevných paprik
* 100 g salátové okurky
* 100 g žluté tykvičky nebo mladé cukety
* 150 g cibule
* hrst usekané pažitky
* hrst usekané petrželky
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce jablečného octa
* 1 lžička francouzské nebo plnotučné hořčice
* 1-2 lžičky jemně strouhaného křenu
* sůl a mletý pepř
* lístky máty na ozdobu, nemusí být
1. Oloupaný a očištěný vařený jazyk (studený) nakrájíme na tenké plátky nejlépe na nářezovém stroji.
2. Zeleninu omyjeme a očistíme. Papriky zbavíme semeníků a nakrájíme na kostičky. Okurku a cibuli oloupeme, přepůlíme nebo rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky. Tykvičku nebo cuketu nakrájíme na tenká kolečka.
3. V misce prošleháme olej, ocet, hořčici, křen, sůl a pepř na zálivku. Plátky jazyka naskládáme na mísu, přidáme nakrájenou zeleninu, posypeme pažitkou a petrželkou a přelijeme zálivkou. Promícháme a podáváme ozdobené lístky máty.
DENNÍ JÍDELNÍČEK:
Snídaně: 1 plátek tmavého chleba s máslem + 2 velké plátky šunky + 100 g kedlubny + 200 ml melty s mlékem a cukrem (1 112 kJ)
Svačina: 1 jogurt Activia borůvka (524 kJ)
Oběd: 1 porce salátu s uzeným jazykem (1 690 kJ)
Svačina: 100 g sýru Cottage (20%) + 100 g ředkviček (486 kJ)
Večeře: 100 g vepřové kýty grilované na lžičce olivového oleje + 150 g rajčatového salátu (1 202 kJ)
CELKEM: 5 014 kJ