Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


14 dní jarní diety s naším jídelníčkem

  0:08aktualizováno  0:08
Za dva týdny můžete být fit. S pomocí našeho jídelníčku a vašeho oblíbeného sportu se brzy můžete cítit zdravější a lehčí. Na skutečném úbytku kil zase tak nezáleží.

Ovocný rýžový salát | foto: Isifa/Picturepress


Dvoutýdenní jarní dieta, kterou jsme pro vás sestavili, obsahuje jen velmi jednoduché recepty - zvládne je i kuchařský začátečník. Ingredience, které se vám třeba budou zdát neznámé (amarantová mouka, mochyně, krevety, řeřicha), najdete určitě v každém větším supermarketu, nebo dokonce i v malých potravinách. Narazíte-li na zeleninu, kterou byste nepozřeli ani za úplatu, nahraďte ji klidně něčím podobným a jeďte dál.
Účel naší diety není jen donutit vás tvořit jídla z podivných zdravých součástí, ale změnit některé jídelní stereotypy, ve kterých se pohybujete.

Návod k použití:
Střídejte tři snídaně podle své chuti. Na každý den máte jiný oběd (u dvou receptů najdete druhou variantu, proto je jich jen 12) a večeře "protočíte" dvakrát. Dobrou chuť!

Snídaně

AMARANTOVÉ MÜSLI S JAHODAMI (asi 320 kcal, 6 g tuku)

* 100 g amarantové mouky * 2 lžíce rozemletého lněného semínka * 60 g slunečnicového semínka * 250 g ovesných vloček * 125 g sušených brusinek * 40 g třtinového cukru * 3 lžíce pomerančového džusu * 2 lžíce medu 

Vyhřejte troubu na 120 °C. Smíchejte všechny přísady a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 40-45 minut. Hotové 2-3 lžíce müsli smíchejte se 3 lžícemi jogurtu, 60 ml mléka, 200 g jahod, 60 g banánu - ovoce můžete měnit podle chuti

CELOZRNNÁ HOUSKA (asi 305 kcal, 9 g tuku)

* 1 celozrnná nebo žitná houska * 40 g čerstvého kozího sýra (45%) * 1 lžíce pomerančové marmelády * 1 lžíce pažitky nebo řeřichy * 100 g jahod

Na toust s marmeládou rozložte ostatní ingredience.

KŘUPAVÝ ROSTBÍF (asi 230 kcal, 7 g tuku)

* 2 plátky knäckebrotu * 1 lžíce dresinku * 1 lžička hořčice * 40 g rostbífového plátku * 1 rajče * 50 g salátové okurky

Plátky potřete dresinkem a hořčicí, poklaďte masem a zeleninou, osolte a opepřete.

Obědy

ŠPAGETY S KAVIÁREM (asi 445 kcal, 7 g tuku)

* 90 g celozrnných špaget * 100 g zeleného chřestu
* 150 ml kuřecího vývaru * 1 stroužek česneku
* 2 plátky citronu * 2 lžíce smetany * 1-2 lžíce kopru * 50 g kaviáru

Špagety uvaříme a na poslední 3 min. k nim přidáme chřest na 2-3cm špalíčky. Na omáčku povaříme rozmačkaný česnek ve vývaru, dáme citron a smetanu. Ochutíme koprem, pepřem a solí. Ozdobíme kaviárem.

ANANASOVÁ NEBO ŠPENÁTOVÁ PIZZA (asi 475 kcal, 9 g tuku)

* 150g korpus celozrnné pizzy * 3 lžíce propasírovaných rajčat * 60 g plátků ananasu * 40 g kozího k sýra
* 6 cherry rajčat * 1 lžíce medu

Korpus potřeme propasírovanými rajčaty, na ně položíme ananas, rajčata, rozdrobíme kozí sýr a posypeme oreganem. Pečeme v troubě na 220 stupňů 10 minut. Pokapeme medem. 
Druhá varianta: Korpus potřeme rajčaty a pečeme 10 minut. Poté obložíme směsí ze špenátu s bílým jogurtem, olivovým olejem a posypeme parmazánem.

KRŮTÍ YAKITORI (asi 460 kcal, 15 g tuku)

* 3 lžičky řepkového oleje * 100 g okurky * 100 g ananasu * 150 g krůtích prsou * 2-3 lžíce vývaru
* 1 lžička medu * 1 lžíce sherry * 1 lžíce sójovky * 65 g rýže natural

Na lžičce oleje osmažíme plátky okurky a ananasu a vyjmeme je. Přidáme 2 lžičky oleje a opečeme na něm krůtí prsa, 2-3 min. z každé strany, vyjmeme. Vzniklou omáčku podlijeme vývarem, přidáme med, v sherry a sójovku a vše prohřejeme. Podáváme s rýží.

OMELETA Z CUKROVÝCH LUSKŮ (asi 355 kcal, 14 g tuku)

* 100 g sladkých hrachových lusků * 1 cibule * 2 lžíce kuřecího vývaru * 2 vejce * 2 lžíce kuřecí mléka (1,5%)
* 2 lžíce řeřichy * 100 g rajčat * 1 lžička kečupu * 50 g jemné šunky

Nakrájené lusky osmažíme s cibulkou a zalijeme vývarem. Rozšleháme vajíčka s mlékem a řeřichou, nalijeme je na lusky na a 5-7 minut vaříme pod pokličkou, odkryté další 2 minuty. Podáváme s rajčaty, kečupem a šunkou.

CUKETOVÝ KUSKUS (asi 350 kcal, 12 g tuku)

* 1 lžička olivového oleje * 1 lžička oregana * špetka citronové kůry * 50 g ovčího sýra (9,5%) * 250 ml zeleninového vývaru * 50 g instantního kuskusu * 60 g papáji * 120 g nastrouhané cukety * 1 lžička sezamu

Z olivového oleje, oregana a kůry z citronu připravíme marinádu na ovčí sýr. Kuskus připravíme podle návodu ve vývaru a promícháme s papájou, nastrouhanou cuketou a sýrem. Dochutíme citronem, solí, pepřem a mletým sezamem.

JOGURTOVÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA (asi 365 kcal, 12 g tuku)

* 200 g mrkve * 150 g zeleného chřestu * 1 lžička olivového oleje * 200 ml zeleninového vývaru * 100 g jogurtu (1,5%) * 1-2 lžičky zeleného pesta * 1/2 lžičky škrobové moučky

Mrkev a zelený chřest nakrájíme a s česnekem podusíme na oleji. Zalijeme vývarem a po 5 minutách přidáme jogurt, pesto a škrob. Provaříme, osolíme a opepříme. Polévku posypeme kousky bazalky a podáváme s jedním krajíčkem celozrnného chleba.

PAPRIKOVÝ KUSKUS S KREVETAMI (asi 390 kcal, 14 g tuku)

* 25 g polévkového koření * 50 g instantního kuskusu
* 1/2 lžičky mletého kmínu * 150 g nakrájené papriky
* 2 lžice olivového oleje * 125 ml zeleninového vývaru
* 1/2 rajčete * 1/2 lžičky oregana * 60 g vařených krevet

Koření a papriku krátce podusíme na oliv. oleji, poté přilijeme vývar a vše krátce povaříme. Přidáme kuskus a vaříme další 3 min., vložíme rajče a necháme vařit ještě 2 minuty. Osolíme, opepříme a ozdobíme vařenými oloupanými krevetami.

KREVETOVÁ POLÉVKA (asi 300 kcal, 12 g tuku)

* 1 jablko * 2 cibule * 2 stroužky česneku * 1 lžička kari * 300 ml kuřecího vývaru * 40 g řeřichy * 3 lžíce smetany (10%) * 1 lžička řepkového oleje * 75 g krevet * 1 špetka cukru

Jablko, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, přidáme lžičku kari a vaříme př asi 6 minut ve vývaru. Přidáme řeřichu, smetanu a olej. Osolíme, opepříme a osladíme špetkou cukru, vložíme krevety a necháme krátce prohřát.

PAPARDELLE S BROKOLICÍ NEBO LUSKY (asi 415 kcal, 15 g tuku)

* 60 g těstovin * 3 lžíce pórku na kolečka
* 1 rozmačkaný stroužek česneku * 100 g brokolice
* 1 lžíce zeleného pesta * 2 lžíce nastrouhaného parmazánu * 1 lžíce bazalky

Těstoviny uvaříme podle návodu, na poslední 4 minuty přidáme pórek, česnek a brokolici. Pesto naředíme 3-4 lžícemi vody z těstovin. Vše promícháme, posypeme nakrájenou bazalkou a parmazánem.
Druhá varianta: Zeleninu můžeme nahradit květákem a posekanými zelenými lusky. 

FENYKLOVÁ BRUSKETA (asi 370 kcal, 11 g tuku)

* 200 g fenyklu * 1 špetka tymiánu * 50 ml zeleninového vývaru * 50 g ovčího sýra (9,5%) * 2-3 rajčata * 1 lžička olivového oleje * 75 g nízkotučného tvarohu * 1 krajíc opečeného celozrnného chleba (asi 75 g)

Očištěný fenykl nakrájíme na kousky a necháme asi 3 min. povařit i s tymiánem ve vývaru. Nasekáme sýr a rajčata a smícháme s olivovým olejem a tvarohem. Osolíme, opepříme. Směs namažeme na opečený chleba a přidáme povařený fenykl.

LOSOS S POMERANČOVÝM PYRÉ

* 150 g lososového filetu * 200 g pórku * 1/2 lžíce oleje
* 2-3 lžíce Ramy Cremefine * 2 lžičky hořčice * 100 ml pomerančové šťávy * 1 lžička citron. šťávy * kopr na ozdobu

Filet potřeme citronovou šťávou a osolíme, pórek nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a lososa i s pórem pečeme 4-5 minut. Rybu vyjmeme a na pórek nalijeme pomerančovou šťávu a Ramu Cremefine. Chvíli povaříme, přidáme hořčici, osolíme, opepříme a posypeme koprem.

KRŮTÍ PLÁTEK S OLIVAMI (asi 450 kcal, 15 g tuku)

* 40 g zelených oliv * lžička citronové šťávy * 3 lžíce olivového oleje * 150 g krůtích prsou * 1 lžíce jemně nasekané bazalky * 150 g cherry rajčat * 3 lžíce vývaru
* 40 g rýžových nudlí

Nakrájené olivy pokapeme citronem a smícháme s bazalkou. Maso opečeme na rozpáleném oleji, osolíme a opepříme, vyjmeme z pánve. Rajčata 2 min. restujeme, poté vyjmeme. Do zbytku šťávy přidáme vývar a olivy, promícháme a nalijeme na maso. Podáváme s vařenými nudlemi.

Večeře

ZELENINOVÝ KOKTEJL (350 kcal)

* 225 g míchané mražené zeleniny * 65 g konzerv. tuňáka * 1 lžička oliv. oleje * 2 lžičky salát. dresinku
* 2 lžíce kaparů * šťáva z 1/2 citronu * 120 g čekanky
* 2 plátky opečené celozrnné bagety

Zeleninu povaříme a necháme vychladnout. Přidáme olej, tuňáka, kapary, dresink, citron. šťávu a 2-3 lžíce vody, v níž jsme vařili zeleninu. Osolíme, opepříme a přidáme čekanku.

PAPRIKOVÝ SALÁT S KREVETAMI (300 kcal)

* 1 žlutá paprika * 1 lžíce olivového oleje * 1 špetka mleté papriky * 50 g řeřichy * 1 lžíce pesta * 1 lžíce vinného octa * 75 g krevet * 2 plátky opečené bagety

Nakrájenou papriku pečeme na pánvi s olejem, zasypeme mletou paprikou. Řeřichu očistíme a na ni položíme opečenou papriku a krevety, zalijeme směsí z pesta a octa.

CHŘEST S JOGURTEM, LIMETKAMI A MÁTOU (310 kcal)

* 100 g jogurtu (1,5%) * 3 lístky máty * 3 lžičky limetkové šťávy * 400 g chřestu * 2 lžičky olivového oleje * 1 lžíce pomerančového džemu * 2 krajíčky celozrnné bagety

Jogurt smícháme s mátou, osolíme, pokapeme šťávou. Oloupeme chřest, nakrájíme a dusíme na oleji 4-7 minut. Dáme sůl, pepř, zbytek šťávy a džem a promícháme.

CUKETOVÁ ROLÁDA NA SALÁTU (90 kcal)

* 200 g cukety na proužky * 2 lžičky olivového oleje
* 1 lžíce pomeranč. džusu * 50 g parmské šunky
* 1 nakrájená orestovaná meruňka * 2 lžíce jogurtu
* 2 lžičky vinného octa * hlávkový salát

Cuketu pečeme asi 4 min. Ochutíme solí, pepřem a džusem, zabalíme do šunky. Zalijeme směsí z jogurtu, octa, soli, pepře a cukru. Přidáme meruňku. Podáváme na salátu.

SALÁT S HOVĚZÍM MASEM (305 kcal)

* 100 g rostbífu na tenké plátky * 100 g najemno nakrájené okurky * 3-4 ředkvičky * 1 lžíce hrubě nasekaných dýňových semínek * 1 lžíce vinného octa
* 1 lžíce vody * 1 lžička slunečnicového oleje * 3 lžičky sladkého chilli

Všechny suroviny promícháme, přidáme k masu a podáváme s dvěma plátky opečené celozrnné bagety.

OLIVOVÝ SALÁT S TĚSTOVINAMI (360 kcal)

* 40 g hotových těstovin * 40 g řeřichy * 40 g oliv * 80 ml rajčatového džusu * 2 lžičky octa balsamico * 2 lžičky oliv. oleje * 100 g hroznového vína * mletý kmín

Polovinu řeřichy a olivy nasekáme, smícháme s octem, džusem, olejem. Přidáme pepř, sůl, kmín, špetku cukru. Směs dáme na těstoviny, navrch víno a zbylou řeřichu.

OVOCNÝ RÝŽOVÝ SALÁT (asi 280 kcal, 14 g tuku)

* 60 ml pomerančového džusu * 1 lžička medu
* 1-2 lžičky jableč. octa * tabasco * 1-2 lžíce sezam. oleje * 1 nadrobno nakrájený menší pórek * 1 papája nakrájená na kostičky * 100 g jahod * 100 g rýže natural * salát * listy koriandru

Smícháme džus, med a ocet se špetkou soli a tabaskem. Přidáme olej, pórek, papáju a půlky jahod. Rýži uvaříme podle návodu a smícháme s ovocem, zeleninou a zálivkou. Ozdobíme salátem a koriandrem.





Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.